Fälttävlan
6 december 2022 08:45
Ridsportplus

Johan Lundin om framtiden efter nackskadan: ”Jag tar en dag i taget”

TillfrisknandeFör tre och en halv månad sedan bröt han nacken i samband med ett fall i terrängen på tävling. Nu är Johan Lundin så gott som återställd. I den här intervjun berättar han bland annat om avsaknaden av längtan efter att hoppa terräng igen.

Johan Lundin om framtiden efter nackskadan: ”Jag tar en dag i taget”
Johan Lundin och Mind Me vid SM-tävlingarna på Strömsholm 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Johan Lundin är på väldigt gott humör när Ridsport stöter på honom under tävlingarna på Friends.

Jag har inte haft några problem och har varit igång från dag ett när jag kom hem. Johan Lundin

Trots att det bara är tre och en halv månad sedan han bröt nacken har han ingen krage och ser helt återställd ut. I allafall tills han ska vända sig om titta på den som sitter bredvid.

Detta gör han med robotliknande stelhet där hela bröstkorgen, nacken och huvudet följer med i rörelsen på ett sätt som ser långt ifrån smidigt ut.
– Nej, den här stelheten har jag inte vant mig vid än. Två av mina nackkotor, där den största delen av nackens rörlighet sitter, har buntats ihop, säger den 58-årige före detta fälttävlansryttaren.

Det var i samband med en tävling på Hermanstorp Kör- och Ridklubb i början av augusti som olyckan var framme för den tidigare landslagsryttaren i fälttävlan. Han red en 7-åring som alltid har varit säkerheten själv i terrängen och gick som tåget fram till att olyckan hände.

Ett vattenhinder

Olyckan hände i slutet av banan, i ett vattenhinder. Johan Lundins egen analys är att hästen försökte hoppa över vattnet till den lilla ö som var uppbyggd där, och att han sedan inte hade kraft att ta emot sig i landningen utan gick ner på knä. Ryttaren fortsatte rakt fram, landade på pannan och tryckte till nacken ordentligt bakåt. Hästen klarade sig bra.

Han blev körd med ambulans till sjuhuset i Halmstad och där konstaterades att två nackkotor hade frakturer, CI – även kallad atlaskotan – och C2. Det blev operation där de aktuella kotorna fixerades.

Under intervjun i Friends är Mattias Gårdlund, en man med många järn inom fälttävlan – bland annat som speaker vid Friends inomhusfälttävlan – med. Det visar sig att han också har brutit sin nacke – och opererats av samma kirurg som Johan Lundin, Christian Brandt vid universitetssjukhuset i Lund.

Skämtas och skojas

Mobiltelefonerna dyker upp och röntgenbilder visas upp och jämförs. Det skämtas och skojas:
– Jag har döpt en häst till Doktor Brandt, säger Mattias Gårdlund.
– Och vi har en Christian B på bakning, fyller Johan Lundin i.

Johanlundin
Johan Lundin och en annan fälttävlansprofil, Mattias Gårdlund, jämför röntgenbilder på sina skadade nackar. Foto: Annelie Frank

Johan Lundin har återhämtat sig snabbt. När han åkte hem efter operationen kunde han sluta med smärtstillande efter en och en halv vecka, och plastkragen åkte av några veckor efter det.
– Jag har inte haft några problem och har varit igång från dag ett när jag kom hem. Jag tror att jag har stor nytta av att jag har varit igång så mycket som jag har innan olyckan hände, säger han.

Ingen mer fälttävlan

Han rider även lite grann, men planen är att sälja av sina hästar och någon mer fälttävlan blir det inte. Det klargjorde han redan när Ridsport intervjuade honom två veckor efter olyckan.

– Nej, det är inte så att jag känner någon längtan efter att ge mig ut i terrängen. Om det beror på en vanligt höstdepression som ofta kommer till oss som håller på med det här, trötthet efter säsongen, olyckan eller på att jag helt enkelt är klar med det här är svårt att veta.

Exakt hur framtiden ser ut vet han inte.
– Det kanske blir lite träningar. Och så har jag en del åtaganden på K1. Jag tar en dag i taget.

Johan Lundin har ridit flera EM och ett VM för Sverige. Han har också varit förbundskapten för Norges fälttävlanslandslag, varit svensk mästare och är A-tränare i fälttävlan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden