Körning
25 oktober 2020 21:44
Ridsportplus

Klart godkänd svensk insats på VM

MedaljstridDubbelt Nederländerna i topp och en klart godkänd svensk insats. Vilken VM-final det blev i enbetskörningen, på en precisionsbana där endast två kuskar klarade tiden.

Klart godkänd svensk insats på VM
Thomas Sjöberg och Solo Tu blev bästa svenska ekipage när VM i enbetskörning avslutades på söndagen. Tillsammans med Lena Elander och Johan Herner flyttade han upp laget på en niondeplats. Foto: Karolina Swärdh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dramatiken var stor hela vägen och medaljstriden var stenhård. Frankrikes Marion Vignaud var ju i ledning efter två grenar i den individuella striden men tappade guldkänningen efter 5,57 straff bland konerna. Då fick Nederländernas Saskia Siebers chansen istället och lyckades ta hem det individuella guldet med totalpoängen 136, 18.

Silver till Kanadas Kelly Houtappels Bruder och brons till Polens regerande mästare Bartlomiej Kwiatek.

Så gick det för svenskarna

Svenskarna då?

Allra bäst blev Thomas Sjöberg som totalt blev 26:e man i mål, följd av Johan Herner på plats 29, Camilla Lind nummer 32 och Lena Elander nummer 34. Ett ganska samlat gäng alltså.

En av få utan tidsfel

Johan Herner som redan på maraton visade att formen på både honom och ”Kjelle” dvs Abkaers Stuntman, bara blev bättre och bättre, var en av få kuskar som inte fick tidsfel på den krävande banan.

Pau_6470
Johan Herner och Abkaers Stuntman gjorde sitt första stora mästerskap tillsammans. Ett samarbete som gav stort hopp om framtiden. Groom är Ester Fagerlind. Foto: Karolina Swärdh

Två bollar ner dock och i den tuffa VM-konkurrensen betyder det ”bara” en 19:e plats.  Men vilket fint VM de har gjort, Kjelle kommer hem som en stjärna.

Thomas hade 9,55 i precisionskörningen, Camilla Lind 10, 73 och Lena Elander 12,02.

− En väldigt rolig bana, menade Lena Elander, även om det kom några bollar ner.

Klättrade som lag

I lagtävlingen lyckades också svenskarna klättra ett steg och blev alltså nia totalt. En klar förbättring från förra gången det var VM – då slutade Sverige på tolft plats.

I lagtävlingen tog Nederländerna sitt andra guld. Förutom Saskia Siebers körde Frank van der Dolen och Rudolf Pestman. Den sistnämnde uppskattad tränare även i Sverige. Många svenska fans följde hans felfria runda bland konerna med stort jubel.

Lagbronset gick till Polen. Extra stark insats för de var bara två i laget, Bartlomiej Kwiatek och systern Weronica Kwiatek.

Nu är svenskarna på väg hem. Klart godkänd insats och bara två år till det är dags igen. Förhoppningsvis utan ansiktsmasker då.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden