Körning
14 september 2020 21:29
Ridsportplus

Sportkuskarna toppade säsongen i Åstorp

AvslutningDet blev ännu en totalseger för Camilla Lind och Bianca, liksom för Sanna Manfredsson och Dorthealysts Tristan och för Eva Ottosson med sina parhästar Avon, Adrian och Sir Benji. Listan på superfina insatser och framgångar är lång och vilken härlig avslutning på årets tävlingssäsong för sportkuskarna.

Sportkuskarna toppade säsongen i Åstorp
Camilla Lind med Arcantijn i den svåra klassen. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Egentligen skulle kuskarna tävla på Ribersborg i Malmö den här helgen. Internationella ekipage, storpublik, sponsorer och utställare. Nu blev det inte så, alla vet varför.
Men när tävlingslusten är som störst, ja då öppnar tävlingsledare Ulla Herner ännu en gång upp portarna till anläggningen i Åstorp i nordvästra Skåne.

Och kuskarna kommer – från närområdet, från Gotland, från väst och öst. Från Danmark. Och norr – unga kusken Saga Pettersson med team hade kört ända från Burträsk. Det handlade om svår och medelsvår klass, från children till seniorer.

Enbetsekipagen var landslagsledaren Annika Borg extra intresserad av den här gången. Det finns ett världsmästerskap runt hörnet, ett lag ska plockas ut och skickas iväg till Pau i Frankrike. Kanske.

I medelsvår klass var det idel välkända namn i topp. Camilla Lind och fräsiga stoet Bianca har ju haft en strålande sensommarsäsong. Hästen håller toppformen och i dressyren gjorde de ännu en strålande insats med 46,40 straff. Tvåa i maraton och med bara en boll ner bland konerna blev det totalseger, även om danska mästarinnan Kristina Klindt är tillbaka i körningen med besked och kunde matcha Camilla nästan hela vägen. Nu blev hon tvåa strax före Linnea Kristiansen med Lady Lexington som bara blir bättre och bättre.
–  Lexi påminner mer och mer om vår ponny Lucky Luke, numera pensionär. Det känns så bra och hon utvecklas hela tiden, menar groomen Rebecca Kristiansen.

Familjen Kristiansen hade en annan häst på gång, åt främst Linnea, charmige DiLuca.
– Hn går jättebra i dressyr och precision men vill helt enkelt inte gå maraton, berättade Linnea.
Istället för att tvinga hästen på fler körtävlingar som han helt klart inte gillar, ska han nu ridas. Och han har redan visat att det där med hoppning och fälttävlan är mycket roligare än att dra vagn.
– Så då får han göra det, säger både Rebecca och Linnea.

Många unga talanger

I den medelsvåra ponnyklassen, enbet, slog Sanna Manfredsson och Dorthealysts Tristan till igen. Ekipaget är otroligt roligt att se och med seger i alla tre momenten var det aldrig snack om vart totalsegern skulle gå. Trots fina insatser av konkurrenterna. Men just nu är Tristan i en klass för sig.

Han kan dock få det tuffare nästa år. Linda Wigren är tillbaka med Templedruid Goblin. Den här gången blev hon tvåa men hemma väntar också fina stoet Gwen, länge skadad men nu så smått på gång igen.

Tre parkuskar körde i medelsvår klass, Fredrik Persson, Axel Olin och Peter Gerborn.
Axel körde en av sina spannhästar, Bartes, och så en av sina nya grållar. Hästarna trivdes uppenbarligen ihop och gav järnet hela vägen till en totalseger.

1. Linnea
Linnea Kristiansen med Lady Lexington – ett ekipage för framtiden. Foto: Eva Österlund
2. Cecilia
Cecilia Qvarnström ångar på med nyckfulla och vackra stoet Chablis. Groom är Magnus Kronberg. Foto: Eva Österlund
3. Marina
Marina Sköld och henns Roodie gjorde en riktigt bra tävling. En femteplats totalt i medelsvår. Foto: Eva Österlund
4. Axel
Axel Olin i vattnet med parhästarna. Foto: Eva Österlund
5. Gunlög
Gunlög Frost öser i backen till sista hindret. Mot totalseger i svår ponnyklass, par. Foto: Eva Österlund
6. Johan
Johan Herner med ”Lilleman” i vattnet. Ponnyns ”officiella” namn är Störtebecker Big Cracker. Foto: Eva Österlund
7. Emma
Emma Gustavsson och Artemis vann den svåra ponnyklassen, enbet, i Åstorp. Foto: Eva Österlund
8. Johny
Johny Sjödin och Why Me i ett av maratonhindren. Ponnyn kördes tidigare av landslagskusken Karin Söderqvist. Foto: Eva Österlund
9. Elise
Elise Strauss och Sir James. Det gällde att hänga med i svängarna, groomen Linda Wigren hade dock inga problem med det. Foto: Eva Österlund
10 Thomas
Thomas Sjöberg och Solo Tu i vattnet. Foto: Eva Österlund
13.linda W
Linda Wigren körde sin Templedruid Goblin till en andraplats. Foto: Eva Österlund
14.eva O
Eva Ottosson och henns fina svarta par tog ännu en svårklaseger i Åstorp Foto: Eva Österlund
15.camilla A
Camilla Ahlberg med sitt fuxpar som ger sig ut i Europa i höst och skaffar internationella erfarenheter. Om det nu inte händer något på pandemifronten. I Åstorp blev de tvåa. Foto: Eva Österlund

Många av de unga kör riktigt, riktigt bra, Elise Strauss kör både bra och fort. Kombinationen med hackneyponnyn Sir James var oslagsbar och de vann den medelsvåra klassen för ungdomarna. Så fint kört, så proffsigt i alla tuffa hinder i Åstorp, många av dem har varit med länge och är av den gamla sortens maratonhinder. Inget som bekymrade Elise i alla fall. Hon kör ju stor häst parallellt med denna ponny, hon är redan farlig för konkurrenterna, det kan bli ännu mycket bättre.

I svår ponnyklass stod striden främst mellan Emma Gustavsson med Artemis och Johan Herner med Störtebeckers Big Cracker. Den senare en godkänd ponnyhingst som ägs av Ingela Ekelund som fanns på plats vid alla hinder. Johan Herner har inte haft ponnyn så länge men redan har det hänt mycket positivt i deras samarbete. Målet är mästerskap, hoppas att det går att genomföra. Så snart ponnyn är mogen.

Shirehästarna stack ut

I parklassen tog Gunlög Frost en välförtjänt totalseger. Ponnyerna gick hennes vägar och även om det var stressigt höll planen ända in i mål. Tvåa var Hanna Holstein med ponnyerna Oj och Skoj i fin form. De är inte bara vackra de är talangfulla också.

I den svåra enbetsklssen var Johan Herner på väg mot en dubbelseger med Abkaers Stuntman och O’man, men det danska trycket blev för svårt och segern gick till Tina Nielsen med stoet Emma.

Fyra par var det i svår klass, Eva Ottosson, Camilla Ahlberg och Amanda Krogstad. Men det var det ekipage som kom sist som nog väckte mest uppmärksamhet, Karin Emilsson från Nylands Hästsportförening med sin två shirehästar.

Nej, de gick inte lika snabbt som halvbloden och frieserhästarna men de gick fint i de trånga hindren och kämpade väl. Så roligt att se dem.

Klassen vanns av Eva Ottosson med Camilla Ahlbergs ena par, hon hade två med sig till Åstorp, på en andraplats. Och som avslutning ännu en godbit – Fredrik Perssons nya fyrspann – så läckra.

Det var en fin tävling i Åstorp där arrangörerna och funktionärerna med Ulla Herner i spetsen fick slita rejält – synd att inte fler var på plats. Tävlingarna behövs men det behövs också folk att fixa dem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden