Sportnytt
29 april 2020 16:24

Svenska Ridsportförbundet: ”De som vill tävla ska få tävla”

Kritiska rösterRöster har höjts för och emot Svenska Ridsportförbundets beslut att häva tävlingsstoppet för unga från 1 juni. Vissa är glada medan andra menar att det inte är praktiskt genomförbart och även oansvarigt. På onsdagen berättade förbundet om tankarna bakom beslutet och hur det hela ska gå till.

Svenska Ridsportförbundet: ”De som vill tävla ska få tävla”
Förbundets beslut grundar sig på Folkhälsomyndighetens lättnader gällande barn och tävling för barn och unga. Foto: Fredrik Jonsving

– Ridsportförbundet följer noga utvecklingen av coronapandemin och vill, baserat på gällande rekommendationer, göra det möjligt för dem som vill tävla, att under kontrollerade former göra det, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Svenska Ridsportförbundet beslutade den 23 april att häva tävlingsstoppet för barn och unga från och med den 1 juni. Beslutet innebär att tävling för barn och unga födda 2002 eller senare kan anordnas ”under förutsättning att gällande rekommendationer och restriktioner med anledning av coronasmittan följs”.

Det finns dock mycket att ta hänsyn till innan en tävling kan ordnas och det kommer inte att bli som vanligt på tävlingsplatserna, Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följas och riskbedömning ska göras innan tävlingens proposition godkänns. Antal startande per klass och dag kommer att begränsas.

– Det kan också vara så att smittskyddsläkare i specifika distrikt säger nej till tävling beroende på hur det aktuella smittskyddsläget ser ut, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundet, på en presskonferens under onsdagseftermiddagen.

Möjligt att dela upp tävlingsdagen

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram riktlinjer för hur tävlingarna för barn och unga ska kunna arrangeras. I riktlinjerna står det att taket på 50 personer är inklusive funktionärer och att endast 50 personer får vistas på tävlingsplatsen samtidigt. Det är arrangörens ansvar att se till att inga andra än tävlande, en medhjälpare per häst samt funktionärer vistas på tävlingsområdet.

Enligt Svenska Ridsportförbundet finns det inga hinder för att dela upp tävlingsdagen i flera tävlingsomgångar med paus emellan.

Med hänsyn till de rådande restriktionerna kring resor inom landet begränsar förbundet även tävlingens upptagningsområde till det egna distriktet, ”alternativt högst tio mils radie från tävlingsplatsen till ryttarens hemadress i TDB”. Detta ska också framgå av propositionen. Alla ryttare med adress utanför tävlingens upptagningsområde i TDB ska tas bort av tävlingsarrangören.

Ponnyryttare som rider sitt sista år

Svenska Ridsportförbundet meddelar på presskonferensen att man inte har för avsikt att kontakta Folkhälsomyndigheten för att be dem ge ridsporten något undantag från rekommendationen att tävlingsstoppet ska inkludera äldre ponnyryttare eller vuxna.

– Vi är medvetna om att åldersregeln inte omfattar alla ponnyryttare, men vi ser inte att vi kan be om en speciell ridsportrekommendation med det som händer i samhället i övrigt i åtanke, säger Ulf Brömster.

Kan det finnas möjlighet för ponnyryttare som är födda 2000 samt även ponnyryttare som rider sitt sista internationella ponnyår att på sikt söka dispens för att förlänga möjligheten att tävla ponny nationellt respektive internationellt om tävlingsstoppet fortsätter?
– Vi har inte fört den diskussionen ännu, men tycker att det är en bra kommentar. Vi kommer att ha möte med internationella och europeiska förbundet för att se vilka ställningstaganden andra länder har. Det är alltså en fråga som vi måste få komma tillbaka till, säger Ulf Brömster.

– Personligen tycker jag väldigt synd om alla ungdomar och jag tycker också väldigt synd om våra OS-ryttare som kanske nästa år har en häst som är skadad eller inte är på fötterna av olika skäl. Det är ju väldigt många som drabbas i det som pågår och man lider med alla, fyller sportchefen Andrea Barth i.

– Jag har ju själv haft barn som har tävlat på hög nivå och ett år blev det inget EM, för vi hade inte tillräckligt bra ryttare för att få ihop ett lag. Det är klart att de är ledsna ungdomarna och jag har full förståelse för alla som längtar tillbaka till tävling och det vanliga livet. Det är ju också på tävling som de har sina kompisar, de planerar och har roligt – och mitt hjärta blöder verkligen för dem. Men även för seniorerna.

”Skaderisken är mindre än en promille”

Gällande den kritik som har framförts om att förbundet inte borde ha hävt tävlingsstoppet med hänsyn till den hårt belastade sjukvården svarar Ulf Brömster:
– Vi konstaterar att vi har ungefär 1 000 anmälningar per år från våra 154 000 medlemmar, vilket innebär att skaderisken är mindre än en promille, om man bara går på de anmälningar som görs till försäkringen.
– Vår bedömning har varit att det inte ska vara någon belastning på sjukvården utöver den vanliga ridning som redan pågår. Vi har fortfarande alla ridskolor igång och alla tränar som vanligt, och därför har inte vi sett någon ökad riskfaktor i det här fallet i någon nämnvärd omfattning. Vi gör det här för att de som vill tävla ska få tävla inom ramen för de rekommendationer och restriktioner som finns.

Läs mer om vad som gäller hos Svenska Ridsportförbundet.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden