Sportnytt
1 april 2020 17:29

Tävlingspepp dressyrryttare? Nu kan du tävla digitalt

NytänkTävlingsstoppet har rivstartat de digitala initiativen hos tävlingsarrangörer inom ridsporten. På onsdagen lanserade Ridsportens Innovationer en helt ny tävling och arrangören Dressage Power - som nyligen beslutade pausa alla analoga tävlingar - lanserar en helt ny digital cup. Tävlingarna riktar sig till ryttare från LC-nivå upp till och med Grand Prix.

Tävlingspepp dressyrryttare? Nu kan du tävla digitalt
Tävlingsuppehållet sporrar till nytänk. Nu lanserar Dressage Power en helt ny online tour i dressyr, för både ponny och häst. På bilden syns Emilia Bergåkra på Jarno RP 145 när de dansade hem segern i Falsterbos ponnykür 2019. Foto: Pernilla Hägg/iStock

Dressage Power, som nyligen meddelade att alla deras tourer sätts på paus, gör nu i coronavirusets tidevarv istället en digital satsning. På onsdagen lanserade man Dressage Power online tour som både sänds och avgörs på DressagePower TV.

– Vi vill hjälpa ridsportsverige att hålla ångan, inspirationen och motivationen uppe. Göra lite samhällsnytta helt enkelt, tillsammans med LiveArena. Den här satsningen är något helt nytt och unikt, säger Peter Härnstam, den ena av Dressage Powers två grundare i ett pressmeddelande.

Fakta

Regler och klasser i Dressage Powers online-tour

Det finns tre kval och en final. För att kvala krävs enligt reglerna endast ett kval.

I kvalen finns fyra klasser, en för ponny och tre för stora hästar.

Tävlingen öppnar för anmälan på dressagepower.se på torsdag.

PONNY

  • Ekipage får delta med program från LB till FEI:s lagtävlansprogram.
  • Ponnyryttarna tävlar med procenten oavsett program.

HÄST

  • I hästklassens ”lägsta” gren tävlar man från LA:3, Msv C:1, till Msv B:2 och FEI:s Lagtävlansprogram för juniorer.
  • Nästa hästklass är för de som tävlar Msv A, St Georg och Intermediaire I.
  • Den högsta klassen när det gäller stora hästar inkluderar ekipage som tävlar Intermediaire (A, B och II), samt Grand Prix.

Satsningen börjar inom dressyren. Det finns fyra klasser att anmäla sig till, och alla bedöms via DressagePower TV. Ryttarna filmar sin ritt, som ska genomföras på bana med korrekta mått, med bokstäver och med reglementsenlig klädsel för både häst och ryttare.

Sedan skickas filmen till Dressage Power, som klipper ihop ritterna till en ”tävlingsdag” som kommer att sändas live på DressagePower TV.

– Vi använder oss av två domare för varje klass som dömer ritterna. Procenten kommer att visas direkt efter varje avslutad ritt och de tävlande får protokollen skickade till sig, säger Peter Härnstam.

Tre kval och en final

Det blir tre olika kvaltillfällen med fyra klasser varje gång. Efter kvalperiodens slut tas de bästa ekipagen ut i varje klass med en final i slutet av maj.

– Man kan välja själv vilken klass och vilket program man vill rida. Man måste skicka en ny film för varje kvaltillfälle, säger Peter Härnstam som tycker det är viktigt att sporra ryttarna under den tuffa tid vi alla lever i.

– Vi vill att ryttarna ska vara förberedda för tävling när det blir skarpt läge igen. Förhoppningsvis är de lite bättre än innan coronakrisen genom vår online tour, säger han.

Anmälan öppnar under torsdagen, här finns mer information om touren.

Ytterligare tävling

Även Ridsportens Innovationer drar igång en digital dressyrtävling, Dressage Challenge, där ekipagen kommer att bedömas av domaren Charles Jonsson som synar ekipagens ritter på Instagram.

Tävlingen hos Ridsportens Innovationer delas upp i två klasser, lätt nivå och medelsvår nivå med program från L:C till MSV:B och pågår mellan den 31 mars till 14 april. En vinnare koras den 21 april från varje nivå och tre ritter väljs även ut för att publiceras som utbildningsfilmer.

Här kan du läsa om tävlingen hos Ridsportens Innovationer och även hur du anmäler dig:

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden