Fälttävlan
21 januari 2019 14:08

Klassförändring på årlig fälttävlan för unga hästar

Fälttävlan unga hästarI sitt mål mot en hållbarare sport gör R&B Eventers en förändring i sin årliga fälttävlan för unga hästar och ersätter klassen för 4-åringar med en klass för 7-åringar. "Vi tycker det är en bra markering för att visa att man ska skynda långsamt med de unga”, menar Ingrid Andersen, en av grundarna.

Klassförändring på årlig fälttävlan för unga hästar
Linda Algotsson och Conni Pop blev Sveriges främsta ekipage vid unghäst-VM i franska Le Lion d'Anger i höstas. Foto: eventingphoto.com

För femte året i rad ska årets bästa svenskägda unga fälttävlanshästar koras, vilket R&B Eventer ligger bakom. Nytt för i år är att klassen för 4-åringar ersätts med en klass för 7-åriga hästar istället.

”Detta innebär att 5-åringarna avgörs i H100, 6 –åringarna avgörs i CCN2*-S och detsamma för 7-åringarna, de går också CCN2*-S. På detta sätt harmoniserar vi också mer med uttagning för unghäst-VM, samt stöttar den TR-ändring som säger att 4-åriga hästar inte får starta full fälttävlan förrän 1 augusti, vilket vi tycker är en bra markering för att visa att man ska skynda långsamt med de unga,” säger Ingrid Andersen, en av grundare i ett pressmeddelande.

Förutom klassändringen har R&B Eventer även startat ett samarbete med Agria Hästförsäkringar, vilket innebär att det i år, förutom hederspriser, kommer kunna delas ut fina premier.

Mot en hållbarare sport

Samarbetet med Agria innebär också att båda parter kommer arbeta för att sprida budskap omkring hållbarhet, bland annat genom projektet #stoppa hältan.

– Vi vill med detta bidra till att fler lovande, unga fälttävlanshästar utvecklas långsiktigt mot de stora mästerskapen, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att jobba för kunskapsspridning om vikten av att variera träningen, underlaget och intensiteten samt att ge den unga hästen tid att stärka muskler, senor, leder och ligament så den blir redo för uppgiften. Ta alltid hjälp av en tränare för ett helhetsgrepp om ekipagets hållbara utveckling, säger Agnes Fabricius.

Årets R&B Eventer kommer i år, 2019, att gå av stapeln i samband med Gärds Rf tävlingar den 7 juli. Läs mer om tävlingen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden