Hästägartips, Ridsport Play
27 september 2022 19:00
Ridsportplus

Ridsport Play: Hästar kan använda redskap

Smarta kusarNär tyska beteendeforskare bad hästägare att skicka in filmer på ovanligt beteende hos hästar, fick de in över 1000 beskrivningar. Bland dem hittade man 13 fall där hästarna tydligt använde sig av redskap för att uppnå speciella mål. Här kan du se flera av de fascinerande klippen.

Ridsport Play: Hästar kan använda redskap
Hästar har med koll på redskapsanvändning än man tidigare har trott. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är första gången det har kunnat bevisas att hästar har förmågan att använda redskap. För att räknas som redskapsanvändning, fick uppförandet inte vara ett intränat beteende, beroende på bristande hästvälfärd eller en tillfällighet.

Bedömningen gjordes av tre oberoende observatörer: en professor, en doktorand och en magisterkandidat i hästkunskap. De var alla till 100 procent överens om de 13 fall som upptäcktes på filmerna, där tolv hästar och en åsna använde redskap.

Uppfinningsrikedom

Det var främst begränsningar av olika slag som boxvila, foderautomater eller andra hinder för tillgång till foder och social kontakt, som utmanade hästarnas uppfinningsrikedom och fick dem att använda någon form av redskap. Detta kunde bestå i att hästarna öppnade grindar och dörrar, sparkade på ett äppelträd för att äpplena skulle falla ner eller använde en pinne i munnen för att raka åt sig hö från en boxgranne.
– I de flesta fall använde hästarna munnen för att uppnå sitt mål, säger den tyska zoologen och beteendeforskaren Konstanze Krueger i rapporten. Detta gör att användande av redskap mest sker för att skaffa foder.

Några av exemplen på redskapsanvändningen på filmerna:

  • En häst tog en pinne i munnen och rakade upprepade gånger till sig det hö som boxgrannen  mitt emot spillde ut.
  • Kasta ut fodertråget över boxväggen. En häst kastade det framför ägarens fötter och när hen fyllt det med foder, drog hästen tråget till sig med tänderna.
  • En häst tog en kraftig pinne i munnen och kliade sig själv med den.
  • En häst fick en annan häst att flytta sig genom att måtta med en tom plastbalja mot den. Därmed kunde första hästen överta en hink med foder från hästen som flyttat sig.

Allt detta visar att hästar kan använda redskap om de är tillräckligt motiverade och även klura ut ett samband mellan sina handlingar.

Här kan du se klippet på hästen som hittat en rackarns skön klipinne:

Och är man hungrig och vet att det gömmer sig smaskiga höstrån bakom en vägg, ja då man göra som den här hästen har klurat ut:

Och den här hästen har ett eget grimma-trick.

Och det här måste ju klassas som ett reptrick på riktigt hög nivå?

Källa: Tool use in horses. Konstanze Krueger et al, Animals 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden