Ridsport Play
5 juli 2022 19:40

Ridsport Play: Falsterbo redo för startsignal

Efterlängtad hästfestTre år av längtan, men nu är det äntligen dags för Falsterbo Horse Show. Med kommande VM överskuggande väntas stor sport, inte minst från de svenska ryttare som får chansen i laghoppningen.

Ridsport Play: Falsterbo redo för startsignal
I helgen drar Falsterbo Horse Show i gång. Här syns hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona tillsammans med hoppryttaren Linda Heed och hennes dotter Isabell, som är en av ryttarna i tävlingens nya ponnyklass. Foto: Kim C Lundin

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har varken med Henrik von Eckermann eller Malin Baryard Johnsson, två av OS-guldmedaljörerna, i det lag som ska representera Sverige i Nations Cup i Falsterbo. De fem ryttare han tagit ut på förhand är Rolf-Göran Bengtsson, Angelie von Essen, Jens Fredricson, Peder Fredricson och Wilma Hellström.

– Det är starka ryttare allihop. Belgienbaserade Wilma Hellström har varit stark i år, liksom Angelie von Essen. Jag tycker vi har ett bra lag och det krävs, vi behöver ta poäng i nationscupserien, säger Henrik Ankarcrona.
– Vi vann ju senast, för tre år sedan, och vi vill vinna nu. Jag tycker vi har ett intressant lag.

Resultat och form avgörande

Efter Falsterbotävlingarna ska Ankarcrona presentera det svenska VM-laget.
– Det är många som vill vara med men det blir resultat och form som avgör, säger han.
När Falsterbo Horse Show nu, efter pandemistoppet, återtar sitt femstjärniga format är det många internationella ryttare som vill delta, både på hopp- och dressyrsidan.
– Jag får ständiga förfrågningar från ryttare som vill komma hit, säger dressyransvarige Jan Brink.
Bland de svenskar som rider individuellt finns Linda Heed som en gång tidigare vunnit Falsterbo Derby. Nu är hon ute efter ännu en triumf.
– Det svåraste är banken och nedkasningen från den. Så jag har byggt en egen där hemma och tränat på, berättar Linda som satsar med Heartcore L i derbyklassen.

Premiär för ny ponnyklass

För första gången kommer Linda även att vara ”ponnymamma”. Dottern Isabell, 11, ska vara med i equitation-klassen.

– Det blir den viktigaste klassen för mig, skrattar Linda.

Tre kval har hållits. I det första missade Isabell men i det andra blev hon tvåa och därmed klar för Falsterbo.
– Det är jättestort, jag tror jag är mer taggad än mamma, säger Isabelle.

Equitationbanan är speciellt utformad för svenska förhållanden.
– Jag tycker att tävlingsformen är alldeles utmärkt, där ryttarna får lära sig att behärska sin häst från tidig ålder. Att det behövs fick bevis på under SM-tävlingarna här för två år sedan, säger show director Jana Wannius.

En annan ryttardotter i deltagarlistorna är Mary-Sophie Haid-Bondergaard, nybliven nordiska mästare och nyss uttagen till EM för U25-ryttare.
– Jag ska rida mammas häst Roberto de Frettes. Han är stallets clown som älskar mat och alltid hittar på nya hyss, berättar Mary-Sophie.
– Jag har ridit Falsterbo tidigare, på ponny. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse.

Inbjudna gör upp i huntingklassen

Onsdagen i Falsterboveckan är som vanligt familjedag, inklusive Falsterbo Hunting. Här har tävlingsledare Jan Jönsson, tillsammans med Staffan Lidbeck, tagit nya tag.
– När vi startade för en himla massa år sedan hade vi hälften hoppryttare och hälften fälttävlansryttare. Peder Fredricson vann ju de tre första åren, han red fälttävlan på den tiden, säger Jönsson.
– I år har det inte gått att anmäla in sig utan vi har bjudit in 15 stycken fälttävlansryttare av hög kaliber. Bland andra kommer tysken Kai Rüder och danske Peter Flarup. Vi satsar på sportsligt hög kvalitet med ryttare som vet vad de gör.
– I princip blir det enbart fälttävlanshinder, varav många inne på hoppbanan.

Utsålt hela helgen

Det publika intresset för årets Falsterbo Horse Show är stort. Fredag till söndag är det slutsålt på dressyrens och hoppningens läktare, antalet utställare är 200, hundraårsjubileumsfirandet (102 år i realiteten, jubileumsåret blev ju inställt) ska göras och det stora antalet unghästar kommer i vanlig ordning att förgylla årets Falsterbo Horse Show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden