Ponny
12 april 2022 13:18

Ny ponnyklass i Falsterbo

FramtidsryttareEfter att för två år sedan arrangerat SM väljer nu Falsterbo Horse Show att satsa mer på de yngsta ponnyryttarna, i ett helt nytt tävlingsformat.

Ny ponnyklass i Falsterbo
Lite extra högtidligt är det att rida in genom Falsterbos valvbågar. Nu ges chansen även för de allra minsta ponnyryttarna. Foto: Anna Nyberg

Falsterbo Horse Show satsar på ny ponnyklass i Sverige för att främja god ridning.

Tävlingen ”Falsterbo Pony Equitation” är öppen för ryttare 10-13 år (födda 2009-2012) på kategori B och kategori C. Ekipagen har tre chanser att kvala till finalen i Falsterbo, första är redan i vecka 18 på Sundbyholm, därefter Hammarö/ Wermland Equestrian Games vecka 23 och slutligen Båstad/ Båstad Horse Show i vecka 24.

Dressyr i hoppklassen

Tävlingens innefattar moment där ryttaren ska visa god kontroll och samarbete med sin ponny. Banan har inslag såväl volter, travbommar, avbrott och galoppfattningar på anvisade platser.

– När Falsterbo Horse Show arrangerade SM i hoppning 2020 insåg jag att det fanns stora brister i både utbildning och horsemanship hos många ponnyekipage. För att ge ponnyer och unga ryttare bästa starten på sin karriär så har vi valt att starta den här typen utav tävling som internationellt har varit väldigt framgångsrik men som hittills inte funnits i Sverige, säger Jana Wannius, ordförande Falsterbo Horse Show i ett pressmeddelande.

Tolv ekipage till final

Finalen kommer vara öppen för totalt tolv ekipage, sex kategori B och sex kategori C och går på Falsterbobanan onsdagen den 13 juli (uppvärmning) och fredag 15 juli (final).

– Den här klassen handlar inte om att rida runt och hoppa hinder efter hinder. Ryttarna kommer ställas inför en rad test för att man har kontroll på sin ponny. Målsättningen är att det ska vara harmoniska rundor där ryttare och ponny samarbetar på ett bra sätt, säger Jana Wannius.

Stephanie Holmén, landslagsryttare och beridare på Grevlundagården är positiv till den nya klassen i Falsterbo och uttalar sig också i pressmeddelandet.

– Det ska bli väldigt roligt att se det nya tävlingsformatet i Falsterbo. En bra kommunikation med sin häst främjar att kunna rida med en fin inverkande sits, rytm och balans. Att lägga vikt vid detta redan i ung ålder är något man sen har med sig hela livet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden