Hoppning, Ridsport Play
29 januari 20:00
Ridsportplus

Kolla klippen: Världsryttarnas SWB-hästar

InternationelltSvenskfödda SWB-hästar exporteras regelbundet till väletablerade internationella ryttare. Några av dem finns på plats i spanska Oliva för att samla rutin. "Jag tror att han kan bli en topphäst," säger en av SWB-ryttarna, Olivier Philippaerts, om sin nyinköpta 7-åriga K&T Geromino som du kan se i ett klipp här.

Kolla klippen: Världsryttarnas SWB-hästar
Olivier Philippaerts och SWB-valacken Geromino. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han ser avspänd och uppmärksam ut när han rids fram av sin nya ryttare, Belgiens Olivier Philippaerts, i ett småmulet Oliva Nova, Spanien.

Han har allt som jag tycker om. Han är försiktig med bra mentalitet och stor kapacitet. Olivier Philippaerts om K&T Geromino.

– O ja, han är så enkel och vänlig och bra att ha att göra med, säger ryttaren som ingick i Belgiens bronslag på EM 2021.

Hästen han pratar om är K&T Geromino (SWB val f 2015 e Gamelus R-Cardento, uppf Blädde gård, äg Team Philippaerts).

Valacken tävlades tidigare i Sverige av sin dåvarande ägare Michaela Järnesjö upp till 1,30-klasser och köptes av Team Philippaerts för en dryg månad sedan. Sedan dess har valacken hunnit med att vara snart tre veckor i Oliva Nova, Spanien.

Olivier_geronimo2
Olivier Philippaerts och K&T Geromino i Oliva Nova. Foto: Annelie Frank

Se filmklipp på Olivier Philippaerts och K&T Geromino från onsdagens 7-årsklass över 1,40-hinder nedan.

– Det är min första tävling med honom och han har utvecklats enormt under de här veckorna, säger Olivier Philippaerts om den försiktige och kloke valacken som har gjort sju starter i 1,35- och 1,40-klasser under sina tre veckor i Spanien med flera felfria rundor.
– Jag tror att han kan bli en topphäst. Han har allt som jag tycker om. Han är försiktig med bra mentalitet och stor kapacitet. Och så hoppar han lätt och kvickt, precis som jag vill ha det.

Till Sverige regelbundet

Philippaerts har goda erfarenheter av att köpa hästar i Sverige.
– Ja, vi åker dit ett par gånger om året och tittar på hästar.

Planen för K&T Geromino är att han ska få stanna i Oliva även under nästa tour, som börjar den 8 februari.
– Då kan han samla ännu mer erfarenhet och rutin. Kanske att min bror rider honom då, vi får se, säger Olivier Philippaerts.

”Älskar den här hästen”

Även franska toppryttaren Penelope Leprevost har med sig en SWB-häst till Oliva. Det är lite mer etablerade Texas (SWB val f 2011 e Tornesch-Robin Z, uppf Göran Linell, äg E.A.R.L L’eden och SE Levallois) som OS- och VM-medaljören har haft sedan 2020.

Ekipaget har hunnit med flera fyrstjärniga Grand Prix-hoppningar samt meetinget för förra årets final i Nations Cup. I Oliva får Texas värdefull försäsongsträning inför större uppgifter som hans ryttare tror väntar.
– Jag älskar den här hästen och jag tror han blir en superstjärna inom några månader, säger Penelope Leprevost och strålar med hela ansiktet när hon kommer ut tillsammans med valacken efter Olivas Grand Prix-hoppning där det blev ett lite snopet nedslag och en 26:e plats i det nästan 80 ekipage stora startfältet.

Texas3
SWB-valacken Texas och Penelope Leprevost i spanska Oliva. Foto: Annelie Frank
Texas5
Penelope Leprevost matchar Texas för de större uppgifterna och tror att han blir hennes nästa superstjärna. Foto: Annelie Frank

Se filmklipp på Penelope Leprevost och Texas från torsdagens 1,45-hoppning nedan.

Men det kommer fler starter och större uppgifter för den känslige valacken som åker vidare till Sunshine Tour i södra Spanien efter Mediterranean Equestrian Tour på östkusten.

Just känsligheten är något som ryttaren jobbar med.
– Han är väldigt speciell, väldigt ”spooky”. Men jag tänker att i slutänden blir det också hans starka sidor, säger Penelope Leprevost.

Resultat, Oliva

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden