Hoppning, Ridsport Play
27 januari 2022 08:40
Ridsportplus

Kolla klippet: Peder testar yngre förmågor i Spanien

UnghästarUnder två veckor i spanska Oliva och Mediterranean Equestrian Tour har världsettan Peder Fredricson testat några yngre förmågor. "Att vara här är ett bra sätt att lära känna yngre hästar i tävlingsmiljö", säger han. Här kan du också kolla in ett filmklipp på en av hästarna han testar.

Kolla klippet: Peder testar yngre förmågor i Spanien
Peder Fredricson har låtit Instrumental känna ordentligt på tävlingsmiljön i Spanien. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tolv plusgrader, perfekta fibersandsbanor, ingen is och snö men en spansk sol som tittar fram då och då mellan palmerna.

Båda har hoppat väldigt fint och positivt här. Peder Fredricson om två yngre hästar han har haft med sig till Spanien. 

Förutsättningarna för utomhustävlingar är helt annorlunda i Oliva Nova på Spaniens östkust jämfört med Sverige i januari.
– Jag brukar inte åka till de här tourerna så ofta, men i år blev det så eftersom det inte fanns så mycket annat att välja på när det gäller tävlingar hemma, säger Peder Fredricson.

Han har en liten paus mellan två hästar i en 1,30-klass på en av anläggningens tre tävlingsbanor och slår sig ner med en smörgås vid en liten kioskliknande servering mellan två av banorna. Hans två veckor långa vistelse – med avbrott för att delta på Idrottsgalan hemma i Sverige – här är snart slut.

”Lära känna”

Totalt har han fyra hästar med sig, bland annat mästerskapshästen H&M Christian K (KWPN val f -07, e Namelus R-Lbh Calvado, uppf G.W. Klerks, äg Stuteri Arch) som har fått lite försäsongstävlande. Nog så angeläget – men det låter på ryttaren som om det är det som de yngre förmågorna får med sig under ett par veckors vistelse i tävlingsmiljö är ännu viktigare:
– Det är ett bra sätt att lära känna de yngre hästarna i tävlingsmiljö, hur de reagerar på tävling. Det är trots allt stor skillnad på att träna hemma och vara ute på tävling, säger Peder Fredricson.

Det är framförallt två yngre förmågor som har fått känna på tävlingsmiljön under veckorna i Spanien. Den ena är Expression From Second Life Z (ZANG sto  f -14, e Emerald-Nissan Caretano Z, uppf Thierry Hendrikx, äg Manfred Von Allwörden) som har gått klasser upp till 1,40 – bland annat silvertourens Grand Prix över 1,40-hinder där det blev ett tidsfel.

SWB-sto

Den andra är Instrumental (SWB sto f -15, e Qualdandro-Indoctro, uppf/äg Rapidsrock AB) som har gått 1,30- och 1,35-klasser och varit felfri på hinder i grundomgången i samtliga.
– Båda har hoppat väldigt fint och positivt här, säger Peder Fredricson.

Pederinstrumetal3
Peder Fredricson och Instrumental har tävlat i spanska Oliva Nova under två veckor. Foto: Annelie Frank
Pederinstrumetal2
Peder Fredricson och SWB-stoet Instrumental i söndagens 1,30-klass i Oliva.

Se Instrumental hoppa några språng inne på banan i klippet nedan. 

Det är en ständig jakt efter nya mästerskapshästar bland världsryttarna. Peder Fredricson har i en tidigare intervju med Ridsport bland annat berättat att han är ganska öppen när det gäller härstamning och typ på häst, men att de måste ha en stor galopp med ett bra register, bra tryck i sprången och vara naturligt stark i kroppen.

”Känts jättebra”

– Båda de yngre hästarna har känts jättebra här nere. Det är perfekt att kunna hoppa dem här sex klasser utspritt på två veckor. Det går att prova lite olika bett och annan utrustning och upplägg. Och så finns det fler klasser att välja på om man skulle vilja ta ner dem någon klass, fortsätter Peder Fredricson.

– Det är som en träningstävling nästan och det är bra för de yngre hästarna att komma i gång tidigt på säsongen.

Han vill inte rangordna de båda yngre förmågorna, eller tillskriva dem några särskilda egenskaper i nuläget.
– Alla hästar är olika och båda de här hästarna har egenskaper som jag tycker om, men också saker som måste utvecklas.

Resultat, Oliva Nova

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden