Hoppning, Ridsport Play
13 december 2021 17:28
Ridsportplus

SWB-valack kan bli Leprevosts nya stjärna

SWB-avelHans mamma Pangea är ett välkänt sto i SWB-aveln. Själv såldes han på SSHS-auktionen som 3-åring och nu är han på god väg att etablera sig på högsta nivå med franska världsryttaren Penelope Leprevost. "Vi följer honom så mycket vi kan, det är roligt när ens uppfödningar kommer till så etablerade ryttare," säger Fredrik Linell i familjen som har fött upp Texas.

SWB-valack kan bli Leprevosts nya stjärna
Fredrik Linell, till höger, berättar om familjens uppfödning Texas som rids av Penelope Leprevost. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Alltihop började egentligen med stoet Heather Honey (SWB f 1982 e Nurprimus-Amor, uppf F. Evers) som tävlades i svår hoppning av Fredrik Linell.

    Visst syntes att det fanns lite extra hopp i honom redan som ung. Fredrik Linell om Texas.

    Och sedan tävlade Fredrik Linell hennes avkomma Pangea (SWB sto f 1997 e Robin Z, uppf Göran Linell) i svår klass. Innan Pangea gick in avelsboxen hemma hos Linells i Löddeköpinge var hon också en sväng i Norge och reds av Geir Gulliksen.
    – Sedan kom hon tillbaka till oss, säger Fredrik Linell.

    Pangea har varit högt rankad som avelssto, och har sju registrerade SWB-avkommor. Bland dem finns bland annat stoet Panthalassa (f 2001 e Cardento) som just nu rankad som nummer 11 på BLUP-listan över SWB-ston och är mormor till Linells godkände hingst Loyd (SWB f 2018 e London-Chacco-Blue, uppf Fredrik och Martin Linell).

    Fjärde avkomman

    Texas (SWB val f 2011 e Tornesch-Robin Z, uppf Göran Linell, äg E.A.R.L L’eden och SE Levallois) är Pangeas fjärde avkomma och han såldes till Tärnö Säteri på SSHS-auktionen 2014.

    Förra året tog franska världsryttaren Penelope Leprevost, med både OS- guld VM-silver i lag på meritlistan, över tyglarna och i september debuterade ekipaget internationell 1,50.

    Efter det har det blivit många starter på nivån, och förra helgen var ekipaget precis utanför placering i en fyrstjärnig Grand Prix över 1,55-hinder i franska Valence.
    – Vi följer honom så mycket vi kan via resultatlistor och sociala medier, säger Fredrik Linell.
    – När Texas var föl och unghäst var det mest min bror Martin som hade med honom att göra. Men visst syntes att det fanns lite extra hopp i honom redan som ung, fortsätter Fredrik Linell.

    Exporterat tidigare

    Familjen Linell har exporterat hästar till framgångsrika ryttare själva också och har  uppfödningar som har tävlat högt upp i klasserna.
    – Men just nu är det Texas som går det största av dem vi har sålt, säger Fredrik Linell som driver verksamhet med avel, träning, tävling, utbildning, seminstation och försäljning tillsammans med sin fru Lina.

    Mycket avel

    Brodern och pappa Göran Linell är också engagerade och finns i närheten.
    – Vi har 18 dräktiga ston nu, och i år fick vi tolv föl. Avel är en stor del av vår verksamhet, säger Fredrik Linell.
    – Det är roligt när ens uppfödningar kommer till så etablerade ryttare som Penelope, det blir ju lite extra då.

    Se när Penelope Leprevost och Texas tävlar under Global Champions Tour-meetinget i Valkenswaard i höstas via filmen från ryttarens sociala medier.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden