Sverige
29 september 2023 14:05
Ridsportplus

Kolla klippet: Dokumentär om turridning – med motvillig huvudperson

Öliv med hästar27 år gammal bestämmer sig Nille Kjellberg att lämna betongdjungeln i Stockholm för att livnära sig på bland annat turridning med islandshästar. Nu kommer en dokumentär om hans liv.

Kolla klippet: Dokumentär om turridning – med motvillig huvudperson
Nille Kjellberg (t h) är huvudperson i dokumentären Nille på Ringsö, som filmats av Ulf Bertilsson (tv). Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ön Ringsö är den största ön i den sörmländska skärgården. Här finns både skog och ängsmark, sandstränder och berg. Här bor Nille Kjellberg, som sedan början på 90-talet livnärt sig på turridning med islandshästar och dovhjortsjakt.

  Än idag går det islandshästar fritt på ön, för att på sommarhalvåret tjänstgöra som turridningshästar.

  – Jag älskar vacker natur och avskildhet, och det finns ju här. Jag brukar ha mellan fem och nio hästar som går i verksamhet, berättar Nille Kjellberg.

  Nu har Ulf Bertilsson och Thomas Blomqvist gjort en skildring om livet i skärgården, där hästarna har en given plats i Nilles liv. Dokumentären har premiär lördag den 30 september på Sörmlands museum. 

  Filmarn1-1
  Bild från inspelningen.

  Premiärnerver

  Men huvudpersonen säger att känslorna inför premiären är ”ambivalenta”. 
  – Jag är en väldigt blyg person, jag gillar inte att vara i det publika. Det var en god vän som frågade om han kunde få ta lite bilder och filmsnuttar. Jag sa ja, övertygad om att det skulle rinna ut i sanden – men det gjorde inte det. Alla gör vi våra felbedömningar. Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag var lite stressad av det hela, men man kan inte backa bandet, säger Nille Kjellberg.

  Att det är just islandshästar beror på att Nille Kjellbergs mamma var envisare än hans pappa. Hon ville ha just islandshästar, medan pappan ville ha arbetshästar. 
  – Nu har jag hållit på med islandshästar i 30 år och de bits inte, sparkas inte och är godmodiga. Även om jag också gillar andra hästar, kanske speciellt nordsvenskar.

  Ölandshäst på sörmlandsö

  Hästarna går fria på ön året om. 
  – De kommer om man ropar. Om de är för långt borta för att höra får man leta rätt på dem. Man har blivit som en riktig spårare.

  Nille Kjellberg har en lång rad anekdoter, som han kallar dem, på lager. Bland annat berättar han om att det kanske sista exemplaret av ölandshästen bodde på Ringsö fram till sin död 1930. 
  – Han hette Putte och jag har en sko han haft. Hästen var stor som en mindre islandshäst. 
  En annan anekdot handlar om Lofoten-hästen, som dog ut för 130-140 år sedan.
  – Den hade lång päls och åt fisk.
  Intresset för Norge sammanfaller med intresset för islandshästen.
  – Hästarna på Island är mer norska än människorna, för norrmännen åkte och hämtade kelter som de tog med sig till Island, ibland frivilligt, ibland inte. Men hästarna kom från Norge.

  Nu blir det alltså premiär för dokumentären. Därefter hoppas filmarna att ”Nille på Ringsö” kommer att visas i Nyköping, Eskilstuna, Västervik, Norrtälje och Härnösand genom Svenska Bio. Dokumentären kommer även visas i Trosa genom Trosa bio.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden