Fälttävlan
20 oktober 2022 17:45
Ridsportplus

Kolla klippet: Fin start för Totilas-dottern Vesicula

MästerskapDet strösslades med åttor och i slutet kom det även en nia - det blev en stabil inledning på unghäst-VM i fälttävlan för det svarta SWB-stoet Vesicula, med idel ädel dressyrstam. För de andra två SWB-hästarna blev det lite blygsammare poäng. Här kan du se klipp från Vesiculas dressyr.

Kolla klippet: Fin start för Totilas-dottern Vesicula
Vesicula, här med Therese Viklund under veterinärbesiktningen, fick till en fin inledning på UVM. Foto: Lena Nyström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Pappa heter Totilas och bakom mamma Vesica finns AmpereVesicula har att brås på när det gäller att visa upp sig innanför de vita dressyrstaketen. Men trots det har inte dressyren varit SWB-stoets, uppfödd och ägd av Lena Nyström, starka sida.

  Istället är ”Kulan” en riktig terrängmaskin. Hittills har hon inte dragit på sig några hinderfel i de internationella starter hon gjort upp till trestjärnig nivå under det senaste året, och inte särskilt många tidsfel.

  Med sin ryttare Therese Viklund blev det en jämn och stabil insats i dagens dressyr i 7-åringarnas klass i Le Lion d’Angers. Åttorna trillade in på samtliga tre gångarter, och i den sista arbetstraven belönades stoet med en nia. Totalt 25,3 straff, strax under 75 procent, placerade ekipaget som tvåa när den första dagens dressyr är avslutad och 34 ekipage ridit.

  – Kulan kändes väldigt fin, trots sin härstamning har inte dressyren varit så lätt för henne. Vi är väldigt nöjda med henne, hon hade 100 procent fokus på uppgiften, säger Therese Viklund efter ritten.

  ”Fruktansvärt stolt”

  Hon fick medhåll av uppfödaren och ägaren Lena Nyström.
  – Äntligen koncentrerade Kulan sig på Therese, det har tagit sedan hon var fyra år fram tills nu! Jag är så fruktansvärt stolt över Therese och hennes långsiktiga arbete med en häst som älskar sig själv och allt hon gör, oavsett vad vi människor tycker.

  Här kan du se Vesicula och Therese Viklund i dagens dressyr:

  I 7-årsklassen startade även X-Pensive (SWB sto, e Contendro I-Concorde, uppf Anna Ericsson & Ulf Olsson, äg Ale Djurklinik), riden av Kajsa Månsby Svedberg. Här kom en del missar och ekipaget ligger tredje sist med sina 37,5 straff.

  Nu väntar en vilodag för de båda svenska 7-åringarna, innan det är dags för den stora utmaningen – terrängritten på lördag.
  – Terrängen ser fin ut. Den är schysst byggd men absolut av mästerskapskaraktär, säger Therese Viklund.

  Högt och lågt i 6-årsklassen

  Bland 6-åringarna visade Frida Andersen upp Kitsch Couture HPK (SWB sto, e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson, äg HPK Sporthorses & Ylva Wall) i ett prydligt program, där stoet blev lite öppen i formen stundtals. Poängen pendlade mellan fyror och åttor efter några kommunikationsmissar, och ekipaget slutade på 33,2 straff – det placerar dem på plats 16 av de 25 som ridit idag. Halva klassen återstår i morgon.

  De återstående två svenska ekipagen, 6-åringarna Adele K/Lina Forsberg och Dinathia/Sara Algotsson Ostholt, startar 9.28 och 10.55 i morgon fredag.

  Resultat 6-åringar
  Resultat 7-åringar

  Preliminärt tidsprogram

  Torsdag 20 oktober
  09.00 Dressyr 6-åringar
  13.00 Dressyr 7-åringar

  Fredag 21 oktober
  09.00 Dressyr 6-åringar
  13.00 Dressyr 7-åringar

  Lördag 22 oktober
  10.00 Terräng 6-åringar
  13.00 Terräng 7-åringar

  Söndag 23 oktober
  11.00 Hoppning 6-åringar
  14.30 Hoppning 7-åringar
  16.00 Prisutdelning

  Start- och resultatlistor
  FEI-TV/ClipMyHorse sänder mästerskapet

  Arrangörens hemsida

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden