Ridsport Play
17 november 2023 20:00

Kolla klippet: Helgstrands hemligheter

AvslöjandeAndreas Helgstrands sista chans att stoppa de dolda inspelningarna hos Helgstrand Dressage från att visas gick förlorad på fredagen. Dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" sänds på dansk tv i nästa vecka – här kan du se en trailer.

Kolla klippet: Helgstrands hemligheter
"Det här är djurmisshandel", säger en av experterna i dokumentären. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

På onsdag i nästa vecka visar danska TV2 och kanalens motsvarighet till Uppdrag granskning, Operation X, ”Hästmiljardärens hemligheter”, där man har filmat hos Helgstrand Dressage med hjälp av dold kamera. Andreas Helgstrand har försökt stoppa programmet från att sändas men både tingsrätten och hovrätten har gått på de grävande journalisternas linje. 

”Inspelningarna handlar om förhållanden av väsentligt samhällsintresse med hänsyn till djurvälfärd och djuretik”, skriver hovrätten som på fredagen fastställde domen. ”Det är vi nöjda med. Här är en försmak på dokumentären”, skriver Operation X på Facebook. Se trailern från dokumentären här under.

”Väsentligt samhällsintresse”

Det faktum att Operation X har använt sig av dold kamera är något som Andreas Helgstrand har bestridit i rätten, och han har fått medhåll av andra kritiska röster som vänder sig mot arbetsmetoden.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort ett flertal avslöjanden genom åren, som annars inte hade varit möjliga, med hjälp av dold kamera. Nu senast granskades hur det står till med djurvälfärden i den svenska kycklingindustrin.

– Som journalister befinner vi oss ibland i en situation där vi inte kan dokumentera det källorna säger på traditionellt vis. Vid de här speciella tillfällena kan vi använda dold kamera, om det vi vill dokumentera är av väsentligt samhällsintresse, säger Michael Nørgaard, redaktionschef på TV2 i ett pressmeddelande.

Tvång och våld

I programmet medverkar flera tidigare anställda som bekräftar den kultur som mullvaden från TV2 dokumenterat under sin anställning hos Helgstrand. De tidigare anställda bekräftar bland annat att svart skokräm använts för att täcka över sporrsår och att spömärken dolts från utomstående.

Operation X har visat de dolda inspelningarna för en rad danska och utländska experter, och de menar att träningen på filmerna strider mot det danska ridsportförbundets etiska riktlinjer. Det bekräftas också av förbundet i programmet.

Experterna betecknar träningen som djurmisshandel, tvång och våld mot hästarna, och de menar att det handlar om en verksamhetskultur.

Programmet ”Operation X: Hästmiljardärens hemligheter” består av två avsnitt och kan streamas via danska TV2 Play från och med onsdag 22 november. Dessvärre kan man bara teckna abonnemang och streama från Sverige om man råkar ha ett danskt betalkort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden