Världen
17 november 13:57

Helgstrand förlorar mot TV2

RättstvistHovrätten i Viborn, Danmark, går på tingsrättens linje och ger danska TV2 rätt att visa den omtalade dokumentären Operation X: Hästmiljardärens hemligheter, där en journalist filmat med dold kamera hos Helgstrand Dressage.

Helgstrand förlorar mot TV2
Det är en principiell fråga om journalistiska metoder, menar Helgstrand som nu alltså förlorar målet både i tings- och hovrätt. Foto: Kim C Lundin

– Tyvärr har Högsta domstolen idag godkänt TV 2:s metoder, skriver Andreas Helgstrand på Facebook efter att domen kom vid lunchtid på fredagen.

Granskningen fick mycket publicitet genom att Andreas Helgstrand själv rasade mot metoderna för materialinsamling. Det omtvistade materialet har filmats med dold kamera av en journalist som fick jobb som hästskötare hos Helgstrand Dressage.

Polisanmälan och rättegång följde och avslutades med att domstolen i Ålborg slog fast att TV2 har rätt att visa det smygfilmade materialet från Helgstrand Dressage. Domstolen hänvisade till oavvisligt samhällsintresse samt djurvälfärden och även hovrätten har kommit fram till samma bedömning. 

– Vi är nöjda med att högsta domstolen nådde samma resultat som tingsrätten, säger Michael Nørgaard, chefredaktör på TV2 för Nordjyske till Ridehesten.

Programmet visas i betalkanalen TV2 samt TV2 Play, som går att streama från Sverige (om du råkar ha ett danskt betalkort) den 22 november klockan 20.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden