Världen
4 september 2023 13:38

Helgstrand förlorar – TV2 får visa smygfilmade materialet

Har allmänintresseDanska TV2 har rätt att visa det smygfilmade materialet från Helgstrand. Det slår domstolen i Ålborg fast, efter att Andreas Helgstrand försökt stoppa publiceringen.

Helgstrand förlorar – TV2 får visa smygfilmade materialet
Helgstrand Dressage ligger på Ravnstrups Gård, norr om Ålborg. Foto: Kim C Lundin

Domstolen i Ålborg hänvisar till ett oavvisligt samhällsintresse, liksom även till djurvälfärden, i beslutet där rätten avslår Andreas Helgstrands krav på publiceringsförbud. Det skriver tidningen Nordjyske på sin sajt.

När frågan var uppe i rätten för två veckor sedan berättade TV2 för första gången vad som fanns på filmerna som en journalist filmat efter att ha fått jobb som hästskötare på anläggningen.

Filmerna ska visa hästar med blod i munnen från sår som inte ges tid att läka, ränder efter spön och sporrsår som täcks över med skokräm.

TV 2 har erbjudit Andreas Helgstrand att få se delar av materialet, men han krävde att få se allt inspelat material, och när TV2 inte gick med på det gick han till domstol för att stoppa programmet, Operation X.

Domstolen i Ålborg är första instans, och domslutet därifrån kan överklagas.

Andreas Helgstrand är denna vecka på EM i dressyr i Tyskland, som en av ryttarna i det danska laget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden