Världen
22 augusti 2023 08:55

Smygtagna filmer från Helgstrand visar såriga hästar och rollkur

Rätten avgörDanska TV2 säger sig ha filmer på hästar med blod i munnen och ränder efter spö, och hästar som rids i rollkür. Nu ska tingsrätten i Ålborg avgöra om Andreas Helgstrand ska få tillgång till allt som filmats på hans anläggning.

Smygtagna filmer från Helgstrand visar såriga hästar och rollkur
Danska TV2 berättade för rätten vad som fanns på filmerna från Helgstrand. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är tidningen Nordjyske som rapporterar om måndagens möte i tingsrätten i Ålborg mellan Andreas Helgstrand och danska TV 2, efter att programmet Operation X hade en mullvad på Helgstrands anläggning i våras.

När Andreas Helgstrand fick kännedom om inspelningarna polisanmälde han journalisterna och krävde att programmet skulle stoppas.

I rätten berättade programmets redaktör att det fanns filmer på hästar med blod i munnen, ränder från spöanvändning, och sporrsår som täcktes över med skokräm.

Danska TV 2 har också filmer från ridhuset med flera exempel på hur hästar rids i rollkur, vilket fem av varandra oberoende experter, som sett filmerna, intygar.

Kanalen har erbjudit Andreas Helgstrand att se delar av det som filmats, men det har han avvisat och krävt att få tillgång till allt råmaterial.

Den 4 september ska Ålborgs tingsrätt meddela dom i målet och avgöra om Helgstrand ska få tillgång till allt inspelat materialet eller inte.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden