Världen
30 september 10:50

Helgstrands advokat får lämna räddningsorganisation för hästar 

Motstridiga uppdragFler har fått lämna i svallvågorna efter kritikstormen mot Andreas Helgstrand och danska ridsportförbundet. Nu visar det sig att även Helgstrands advokat, som försöker stoppa de graverande filmklippen från Helgstrand Dressage att visas, har fått lämna den danska motsvarigheten till Svenska hästars värn.

Helgstrands advokat får lämna räddningsorganisation för hästar 
Frågorna kring Andreas Helgstrand och hans förehavanden är just nu många. Foto: Kim C Lundin

Den svidande kritiken som tidigare sportchefen och landslagsledaren Kimi Nielsen riktat mot Andreas Helgstrand och danska ridsportförbundet ledde på fredagen till att Ulf Helgstrand, far till Andreas, lämnade posten som ordförande i danska ridsportförbundet (DRF). Men det är fler som har fått lämna – nyligen meddelades också att advokat Sophus Bögeskov Christensen lämnar styrelsen för Hestens värn, den danska motsvarigheten till Svenska hästars värn, som arbetar med att rädda vanvårdade och misshandlade hästar. Något som danska Ridehesten var först med att rapportera om.

Sophus Bögeskov Christensen företräder Helgstrand Dressage i fallet med de dolda filmerna som filmats av danska TV2 på Helgstrands anläggning i samband med en granskning för tv-programmet Operation X, och som Andreas Helgstrand försöker stoppa från att visas genom att gå till rätten. Helgstrand fick dock avslag i första instansen men har meddelat att domen kommer att överklagas till hovrätten.

Det omtvistade materialet har alltså filmats med dold kamera av en journalist som fick jobb som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Filmerna ska visa hästar med blod i munnen, ränder efter spön samt sporrsår som täcks över med skokräm. Flera av varandra oberoende experter har i rätten vittnat om att en del av det som syns på filmerna är att beteckna som djurplågeri.

Medlemmar har lämnat

Danska Hästens värn bygger liksom den svenska motsvarigheten på frivilliga krafter och donationer, och medlemmar har riktat skarp kritik mot organisationen för samröret med Sophus Bögeskov Christensen, som har suttit i styrelsen sedan 2003. Medlemmar har också lämnat organisationen på grund av kopplingen mellan Bögeskov Christensen och Helgstrand.

– Vi vill försäkra oss om våra medlemmars förtroende och rikta fokus mot vårt främsta mål som handlar om att förbättra förhållandena för hästar i Danmark, säger Julie Fjeldborg, ordförande i danska Hästars värn i ett uttalande.

Samtidigt försvarar hon i viss mån Bögeskov Christensen och menar att man måste skilja mellan media och journalisters metoder där man använder dold kamera och föreningens fokus på hästvälfärd. Helgstrands främsta argument för att stoppa granskningen från att visas är just journalisternas arbetssätt.

En av de yrkesetiska reglerna för svenska journalister handlar om användningen av dolda inspelningar som arbetsmetod. Regeln formuleras så här av Journalistförbundet:
”Dold kamera och annan dold inspelning, som görs i syfte att publiceras, bör användas endast i undantagsfall, efter noga övervägande och när en journalistisk bedömning gjorts att informationen inte går att få på annat sätt. Före publicering ska de berörda så långt det är möjligt informeras om att den dolda inspelningen skett och varför den gjorts.”

Danska TV2 har också informerat Andreas Helgstrand om att de dolda inspelningarna har gjorts, där han också har fått möjlighet att bemöta det som syns på filmerna. Allt enligt god journalistisk sed. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden