Världen
29 september 2023 14:00

Svidande kritik mot Helgstrand och danska ridsportförbundet

Öppet brev”Håller Helgstrand och det danska ridsportförbundet på att dra undan mattan för ridsporten?” Den frågan ställs i ett öppet brev till den danska motsvarigheten till Svenska Ridsportförbundet. 

Svidande kritik mot Helgstrand och danska ridsportförbundet
Det blåser upp rejält kring Andreas Helgstrand, som är omskriven både i Europa och USA. Foto: Kim C Lundin

Det är inte vem som helst som nu riktar skarp kritik mot hästhandlargiganten Andreas Helgstrand och det danska ridsportförbundet (DRF). Kimi Nielsen är tidigare sportchef och landslagsledare i dressyr, och hon tar nu bladet från munnen i ett öppet brev till det danska ridsportförbundet. Brevet har publicerats av danska Ridehesten.

Kimi Nielsen inleder med att citera Bengt Holst, ordförande för Danmarks djuretiska råd: ”Det behövs ett nytänkande i ridsporten, om den fortsatt ska accepteras som sportgren hemma i stugorna, och om den ska leva upp till de etiska principerna för hästens välfärd, som danska ridsportförbundet själv har formulerat.” Holst uttrycker vidare att det är berömvärt med tävlingsregler, och att tyngdpunkten läggs på hästens välfärd framför ryttarens ambitioner. ”Det är en god signal att sända ut. Men inga intentioner eller regler är bättre än när de faktiskt efterlevs. I praktiken visar det sig dessvärre att de goda tankarna inte alltid prioriteras som de borde.”

Kimi Nielsen konstaterar vidare att ridsporten både är under luppen och under press. Vi måste visa omvärlden att vi lever upp till våra egna etiska riktlinjer. Brevet leder inte oväntat in på Helgstrand Dressage som både försöker sätta stopp för filmmaterial som ett granskande tv-program filmat med dold kamera på anläggningen – och det faktum att Andreas Helgstrand själv blivit av med sin DM-medalj efter att ha ridit på en kolikmedicinerad Jovian.

Mot bakgrund av de enligt uppgift graverande filmklippen med såriga hästmunnar och rollkur, ställer Kimi Nielsen också sig undrande till hur det danska ridsportförbundet kunde ta ut Andreas Helgstrand till det danska EM-laget. Inte minst med tanke på att de filmade händelserna har beskrivit som djurplågeri av flera av varandra oberoende experter i rätten.

Nielsen räknar upp de fyra främsta punkterna i det danska ridsportförbundets ”code of conduct”, som inte är helt olikt det svenska, som landslagsryttare förväntas leva upp till. Hon ställer frågan till DRF om Andreas Helgstrand har levt upp till en enda av de etiska riktlinjerna. ”Kommer vilken ryttare som helst kunna agera på samma sätt som Helgstrand och ändå bli uttagen till landslaget?”

”Är det bara jag som känner förtvivlan kring ridsportens framtid?” skriver Kimi Nielsen i sitt öppna brev – läs det i sin helhet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden