Ridsport Play
19 maj 2021 16:42

Kolla klippet: ”Jag måste bejaka det hästen känner”

Personligt"Om vägen till världseliten" var rubriken när landslagsryttaren Malin Baryard Johnsson nyligen gästade Framgångspodden. I ett timslångt avsnitt berättar landslagsryttaren om känslorna efter Flippans bortgång, om lärdomarna under ryttarkarriären och jobbet som tävlingsryttare. "Att lära känna varje häst är ett evighetsjobb", säger hon. Se hela poddavsnittet här.

Kolla klippet: ”Jag måste bejaka det hästen känner”
Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Både Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson har tidigare gästat populära Framgångspodden. I ett av veckans avsnitt är det Malin Baryard Johnsson som blir intervjuad av Alexander Pärleros – under rubriken ”Om vägen till världseliten”. Och det är en personlig intervju, där landslagsryttaren öppnar upp och pratar om kärleken till hästarna och det hårda arbetet bakom kulisserna. Inte minst i pandemitider. Se hela avsnittet längst ner.

– Vi var ju bäst i världen hon och jag under en period, vi har ju vunnit väldigt mycket. Men det som kanske framför allt kommer upp var vår vänskap, och att vi lärde känna vara på ett sätt som är helt unik. Att man får jobba med en häst så länge, då lär man ju känna varann. Det är nog det som är starkast. Hennes personlighet kommer tillbaka, säger Malin om känslorna efter Flippans bortgång i början av året.

– Hon var väldigt snäll men hon kunde vara väldigt arg, så man var tvungen att lära känna henne. Man fick klappa henne för att hon inte skulle vara sur. Hon var väldigt tydlig. Hon tyckte inte om alla, men de hon tyckte om tyckte hon jättemycket om. Hon var unik, det är ju alla hästar i och för sig, men det blev unikt tack vare vår resa tillsammans.

”Varje individ lär man sig något nytt av”

Om de starkaste lärdomarna i livet säger Malin:
– Mitt jobb är ju att tävla. Att vara tävlingsryttare är mitt yrke och det innebär att jag ska komma överens med mina hästar som jag jobbar ihop med. Det gäller hela tiden att vara lyhörd och försöka göra sig förstådd. Man försöker hela tiden bli förstådd, när man rider en häst vill man ju att hästen ska göra precis det jag vill.

– Men för att den ska göra det måste den ju förstå mig, och då måste jag lika mycket förstå den. Och det är ju ett evighetsarbete för alla hästar är ju olika. Varje individ lär man sig något nytt av. Och för varje år blir man mer ödmjuk inför uppgiften, eftersom det är så svårt.

– Mitt jobb är lite att försöka få hästen att visa vad den känner och vill. Jag måste försöka lyfta fram hästens önskan, och bejaka den. Jag tror det handlar om att man hela tiden måste lyssna och känna efter.

Se avsnittet här under, om du bara vill lyssna gör du det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden