Ridsport Play
30 maj 2021 19:30

Kolla klippet: Jennifers Bratts moderlösa föl adopterad av ponny

Ny familjNär hoppryttaren Jennifers Bratts tävlingssto Gamorka fick avlivas efter komplikationer i samband med fölning såg det till en början mörkt ut för det lilla moderlösa stofölet med smeknamnet "Cleo". Den första amman sparkade av tre revben på fölungen. Men efter beprövade knep med både avföring och parfym inblandat har fölet nu hittat sin fostermamma i det lilla ponnystoet Kulltorps Etikett på Ängvaktarns stuteri.

Kolla klippet: Jennifers Bratts moderlösa föl adopterad av ponny
Moderlösa fölet Cleo fick en ny fostermamma i lilla c-ponnyn Kulltorps Etikett. Foto: Stephanie von Arnold

Det blev en både sorglig och dramatisk vecka för såväl Stephanie von Arnold på Ängvaktarns stuteri som för hoppryttaren Jennifer Bratts familj.

– Vårt sto Etikett födde ett dödfött föl i onsdags förra veckan. Det har varit hjärtskärande för hon har varit så otroligt ledsen och verkligen sörjt, säger Stephanie von Arnold som föder upp Welsh Ponny och Welsh Partbred, i hjärtat av Södermanland utanför Katrineholm tillsammans med Ann von Arnold.

Cleo_jenniferbratt_1005
Föl och sto fann efter mycket om och men varandra på Ängvaktarns stuteri. Foto: Stephanie von Arnold

Sorgen och inte minst chocken blev också stor hos familjen Bratt, som genom Jennifers tävlingssto Gamorka ”Morran” (sto e. Corland, u. Icamorka, e. Ahorn) i fredags fick sitt allra första föl efter hingsten Quick-Star ter Putte.

– I början gick allt jättebra, fölet kom ut och var friskt och mådde bra. Men efter en liten stund insåg uppfödaren som har lösdriften där hon fölade att någonting var väldigt fel med Gamorka, berättar Jennifer Bratt.

Ryttaren var själv inte på plats, hon arbetar sedan två månader tillbaka som beridare på Thomas Brandt Stables i Tyskland, så fölningen följdes via FaceTime.

– Min mamma ringde ut veterinären som konstaterade att Morran drabbats av framfall av både livmoder och tarm, vilket är väldigt ovanligt. Det fanns ingenting vi kunde göra för henne annat än låta henne få somna in, säger Jennifer som snabbt gick ut och efterlyste en amma i sociala medier.

– Vi hittade först en amma i ett travstall, men det funkade inte alls. Stoet sparkade av tre revben på fölet, trots hormonbehandlingar. Vi sökte då på nytt, och hittade lyckligtvis Etikett som nu är Cleos nya fostermamma.

Smörjde in fölet med bajs och parfym

Eftersom hormonsprutor inte fungerat för den första amman bestämde sig Stephanie von Arnold för en annan metod. Fölet smörjdes in med avföring och hon använde även parfym på Etiketts mule liksom på fölet, allt för att sammanlänka dofter.

-Jag ringde alla mina äldre uppfödarkollegor och konsulterade dem. Det gick bra, Etikett accepterade henne direkt, men det blev problem när hon skulle börja dia. Fölet visste nämligen inte alls hur hon skulle göra eftersom hon fått sina första mål i flaska, berättar Stephanie.

Efter fyra och en halv timmes kämpande lyckades fölungen till slut få fatt i spenen. Sedan dess har det mesta gått på räls. Sto och föl går i en hage bredvid gårdens stora ponnyflock och i helgen väntar ihopsläpp i en stor härlig sommarhage.

– Jag vakade dygnet runt de första dygnen, men nu rullar det på precis som med en vanlig fölunge. Etikett är rutinerad, hon har haft tolv egna föl innan hon blev fostermamma, så det här är någonting hon verkligen kan och gillar, säger Stephanie von Arnold.

Framtidsstjärna

Gamorka kom till Jennifer Bratt som 6-åring och ekipaget har startat upp till 140 tillsammans. Tanken var att ge stoet ett mellanår och sedan fortsätta satsningen.

– Jag är fortfarande i chock att Morran inte längre finns. Det är overkligt att förlora sin häst när man är så långt hemifrån. Min förhoppning nu är att hennes dotter ska bli min framtida stjärna och att hon får en lugn och trygg uppväxt efter den här dramatiska starten, säger Jennifer Bratt.

Cleo_jenniferbratt_1000
”Cleo” är tänkt att bli Jennifer Bratts kommande stjärna. Foto: Stephanie von Arnold
Cleo_jenniferbratt_1003
Sorgen efter Gamorka är stor, men även lyckan att fölungen nu går en ljus framtid till mötes. Foto: Stephanie von Arnold

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden