Ridsport Play, Världen
13 juni 11:18
Ridsportplus

Kolla klippet: Lances sko fastnade i munhålan – fick klippas loss

OlyckaMycket ska man vara med om som hästägare. Det konstaterar Niklas och Jenni Närhinen som på måndagen hittade sin ena häst med en fastkilad hästsko – i munnen. Varning för starka bilder.

Kolla klippet: Lances sko fastnade i munhålan – fick klippas loss
7-årige Lance hittades på måndagsmorgonen med sin ena sko fastkilad i munhålan. Foto: Essi Ahonen/Niklas Närhinen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på måndagsmorgonen som Niklas Närhinen i Paimo i sydvästra Finland hittade sin fru Jennis häst med ett märkligt ansiktsuttryck vid morgonfodringen.

Vilket visade sig ha sin förklaring. 7-årige hästen Lance hade nämligen, på okänt vis, lyckats kila in en hästsko mellan under- och överkäken.

-Vi vet inte vad som kan ha hänt under natten. Han hade alla fyra skorna på hovarna när vi tog in honom till stallet på kvällen. Jag hittade honom så här på morgonen. Vi har höautomater i boxarna och han har ätit upp det som gavs klockan 3, men det som fodrades med kl 6 var helt orört. Så någon gång däremellan har detta osannolika hänt, säger Niklas Närhinen till Ridsport.

Stenhårt fast

Att få loss skon var en omöjlighet, den satt stenhårt fast och valacken var mycket smärtpåverkad. Niklas, Jenni och den veterinär som tillkallats fick därför ringa ut räddningstjänsten. Med gemensamma krafter och en rejäl bultsax lyckades brandmännen klippa upp skon i bitar så den kunde plockas ut ur munnen på Lance som var rejält bedövad under ingreppet.

Trots dramat verkar Lance ha haft någon form av änglavakt.

-Hans käkmuskler är svullna men vi är optimistiska att han inte har några frakturer. Han verkar ha slagit i ögat någonstans, kanske när han försökte bli av med skon så vi håller honom inne och han går på antibiotika och smärtstillande medel, berättar Niklas Närhinen.

Blir återställd

För närvarande kan Lance inte tugga hö, men är ivrig att äta mat i ”grötform”. Enligt veterinären kommer han troligtvis kunna börja äta normalt om ett par dagar.

– Och förhoppningsvis kommer han att bli helt återställd och vi hoppas att han snart kan vara tillbaka i träning med Jenni som tränar och tävlar med honom alla grenar, säger Niklas Närhinen.

Jenni Närhinen skriver själv i sociala medier att hon under sina 20 år som hästägare aldrig har varit med om något liknande.

Ridsport varnar känsliga tittare för väldigt starka klipp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden