Hästägartips
29 april 21:19
Ridsportplus

Kolla klippet: Metoden som fungerar på svårskodda hästar

HovvårdZola Runsten är van att hantera hästar som tidigare hovslagare bedömt som farliga eller svårskodda. För att ta hänsyn till hästen och lyssna på de signaler den ger har hon ett gäng metoder, där en handduk kan göra all skillnad. Kolla in hur det går till i ett filmklipp som finns i artikeln.

Kolla klippet: Metoden som fungerar på svårskodda hästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns många anledningar till att hästar kan vara svåra att sko. De hästar som reagerar när hovslagaren drar ut benet har i många fall fysiska svårigheter för rörelsen, som exteriöra förutsättningar eller mjukdelsskador i bogpartiet.

Att som hovslagare inte ta hänsyn till det utan i stället straffa att hästen inte klarar av att stå still menar hovslagaren Zola Runsten är fel väg att gå.

– Drar man bara i benet tappar hästarna förtroendet. Har de problem med rörelsen förväntar de sig att det kommer göra ont, och det kan bli riktigt farligt. Om man istället lyssnar på hästens signaler märks det skillnad direkt. De känner sig hörda och får tillbaka tilliten, berättar Zola.

Använder en handduk

För att ge de hästar som behöver en annan position under skoningen jämfört med den traditionella positionen använder Zola i huvudsak två metoder, antingen håller hon benet med en hand eller så tar hon en handduk till hjälp.

– Jag har blivit duktig på att bara sko med en hand, men det är klart att man gör de bästa skoningarna när man står som vanligt. Att använda en handduk ger två fria händer att arbeta med och det går att arbeta som vanligt, bara lite klumpigare. För att hantera hästar som har det svårt att dra ut benet är det ändå ett bekvämt sätt att sko på för hovslagaren, med mycket bättre säkerhet.

Trygga

Den här metoden gör det möjligt att sko hästar som tidigare inte kunnat skos. Ofta är det hästar som tidigare sederats, men som med hjälp av handduken blir bekväma och trygga.

Se klippet nedan hur Zola använder en handduk när hon skor.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Zola Runsten (@zolarunsten)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden