Ridsport Play
4 februari 06:20

Kolla klippet: Operation av hermafrodit

OvanligtDen belgiska veterinärkliniken Equitom Equine Clinic har delat med sig av ett filmklipp där man opererar en häst som är hermafrodit. Se det här.

Kolla klippet: Operation av hermafrodit
Hästen visade sig vara tvåkönad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Sandra Nordin Johansson

Ett sto uppvisade onormalt aggressivt beteende mot andra hästar och även människor och togs till den belgiska specialistkliniken Equitom Equine Clinic. Här kunde man konstatera att stoet, eller möjligen ”hingsten”, var något så ovanligt som en hermafrodit. Den kliniska undersökningen visade att hästen både hade en vagina och en ”mikropenis”, där klitoris egentligen skulle ha varit placerad.

Via ultraljud kunde man se vävnader som liknade testiklar i bukhålan, där det saknades en livmoder. En laparoskopi, titthålsoperation, genomfördes för att ta bort ”testiklarna”. Hästen förväntas återgå till normalt beteende efter operationen. Se klinikens filmklipp från operationen här under.

Hermafroditism är en ovanlig missbildning som förekommer i olika varianter. Tillståndet innebär att en individ är tvåkönad och i den mest utvecklade formen har individen både äggstockar och testiklar. Den vanligaste varianten är enligt Equitom Equine Clinic ett sto med liten vagina och en stor, penisliknande klitoris.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden