Världen
28 december 2021 15:20

Kolla klippet: Stor räddningsinsats när häst gick igenom isen

InsatsMardrömmen blev verklighet när hästen Monster gick igenom isen och frös fast utanför danska Korsör på måndagen. Se räddningsinsatsen här.

Kolla klippet: Stor räddningsinsats när häst gick igenom isen
Hästen fick hjälp att komma upp på torra land. Foto: Screenshot TV2 Öst

Räddningstjänsten fick hacka sönder isen för att få upp den nödställda hästen som under måndagen gick igenom isen på en liten sjö i närheten av danska Korsör.
– När vi kom dit kunde vi konstatera att hästen satt fast sex meter ut i vattnet. Hästen hade stått där ett tag, så vattnet runt den hade frusit, berättar räddningstjänstens insatschef Jens Quitzau för danska TV2 Öst.

”Igår blev min värsta mardröm verklighet”, skriver hästens ägare Sussi Kimma Svendsen om händelsen på Facebook. Det var vid lunchtid på måndagen som hon upptäckte att hennes shetlandsponny var ensam vid maten i hagen. När hon såg att hennes häst Monster hade gått igenom isen fick hon panik. Det rapporterar danska Ridehesten.

Sussi Kimma Svendsen hoppade upp på hästen i hopp om att kunna rygga honom upp på land, eftersom isen var sönder där han hade gått ner sig. Men hon lyckades inte. ”Han tänker bara framåt, där det inte går att ta sig fram, och här får jag panik”, skriver Sussi Kimma Svendsen på Facebook.

Samtidigt som hon kämpade för att få upp sin häst ur det iskalla vattnet fick hon tag i räddningstjänsten som kom till undsättning. För att få upp hästen var de först tvungna att hacka sönder isen runt den. Som tur var kunde hästen gå på bottnen och med hjälp av 12 brandmän kunde den till slut komma upp på torra land.

– Jag tror hästen kände att vi var där för att hjälpa den, och till slut var den väldigt trött, säger Jens Quitzau till danska TV2 Öst.

”Han står bakom ’lås och bom’ i en box fylld med halm (normalt står han på spån och pellets), med ett härligt nytt ulltäcke på sig. Jag vet inte om jag någonsin släpper ut honom igen. Som tur är mår han överraskande bra”, skriver Sussi Kimma Svendsen på Facebook efter skräckupplevelsen.

Här kan du se räddningsinsatsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden