Ponny, Ridsport Play
28 november 2021 13:33
Ridsportplus

Kolla klippet: Vita vingar genom generationer

FamiljeaffärPegasus är den vackra vita varelsen som traditionsenligt inviger föreställningarna i Friends Arena och inbringar en hästig känsla av magi. I år landande hedersuppdraget på connemaran Migthy Mist, som inte bara utseendemässigt var en perfekt kandidat - han har även den magnifika uppgiften i blodet.

Kolla klippet: Vita vingar genom generationer
Erica Andersson rider årets Pegasus, connemaran Mighty Mist, barnbarnbarn till hästshowens absolut första bevingade häst, connemarahingsten Dale Haze. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Migthy Mists farfars farfar, Dale Haze RC 57(f -81 e Tully Grey IRE 110-Coosheen Finn IRE 381), var den allra första Pegasus-hästen att göra entré på dåvarande Stockholm International Horse Show som arrangerades i Globen för första gången 1993.

Innan ”ursprungs-Pegasus” Dale Haze importerades från Irland hann hingsten lämna ett tiotal avkommor, som förde generna vidare och till slut resulterade i årets version. Historien upprepade sig alltså med några decenniers mellanrum, två vita connemaror lämnade hemlandet och fick rollen som det förtrollande sagoväsendet på en av Sveriges största hästshower.

Togs ut genom audition

Till vardags befinner sig teamet kring årets Pegasus på en gård i Vallentuna. Erica Andersson köpte Mighty Mist, till vardags med smeknamnet Toni, för tre år sedan. Hon beskriver sin ponny som snäll, men med mycket attityd.

– Jag hade ridit en hel del innan jag köpte Toni, men jag har faktiskt aldrig känt ett så starkt band till en häst som jag gör till honom, säger hon.

De tillbringar minst tre timmar tillsammans varje dag, myser, tränar och rider ut i skogen. Ekipaget tränar förutom en hel del frihetsdressyr även mer traditionell dressyr liksom hoppning.

Att de skulle ge sig in i showsammanhang var från början inte alls tanken. En kontakt i SIHS:s showledning för två år sedan gjorde dock att resan mot änglavingarna och Friends drog i gång.

– De sökte efter en ny Pegasus och vi skickade in videoklipp och fick sedan komma på audition. När jag fick jobbet trodde jag knappt det var sant! Det var såklart tråkigt att det inte blev något förra året, men det gav oss extratid att träna och det känns fantastiskt att äntligen få vara här, säger Erica Andersson.

Intensiv träning för uppdraget

Men hur förbereder man sig egentligen för uppdraget att rida barbacka med änglavingar i en kokande nationalarena?

Erica Andersson berättar att hela familjen varit engagerad, de har åkt till många olika miljöer, tränat barbacka, både med vingar och med rökmaskin. Det sistnämnda är hittills det enda årets Pegasus varit en smula skeptisk inför. Resten, att få galoppera snabbt med all uppmärksamhet riktad mot sig, har från första dagen bara varit roligt.

– Det är såklart lite nervöst, men jag försöker hålla mig lugn och pratar med honom. Vårt starka band på marken gör att vi litar på varandra, säger Erica Andersson.

Pegasus
Den bevingade Pegasus, som egentligen heter Mighty Mist, har inlett samtliga föreställningar på årets SIHS. Foto: Roland Thunholm

Hoppas få återvända

Förhoppningen är att få komma tillbaka till Friends med änglavingarna i högsta hugg även 2022. Att de är ett uppskattat inslag är tydligt, både inne i arenan och bakom kulisserna. De har fått ett varmt mottagande av alla inblandade, berättar Erica Andersson, som tillsammans med sin familj dragit igång Instagramkontot Pegasusponnyn.

– Vi vet ju själva hur magiskt det är att se den vita hästen galoppera omkring till vacker musik, nu vill vi ge alla unga hästfantaster chansen att se vad Pegasus håller på med en vanlig tisdag i november, avslutar Erica Andersson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden