Träningstips
20 oktober 2021 18:06
Ridsportplus

Kombinera mera på träning

Från LA till Msv, del 5Kombinationer ger alltid ett stort utslag på tävlingsbanan. Lotta Björe tycker därför att det är bra att träna på olika typer av kombinationer för att förbereda både hästar och ryttare.

Kombinera mera på träning
Här visar Py Jägerdén hur hon på ett perfekt sätt använder sitsen för att balansera upp hästen Intermezzo i kombinationen. Hästen är Intermezzo, val f-12 e Kannan-Quiletto, uppf/äg Susanne Feretti. Foto: Monique Zethraeus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lotta Björe använder sig av allt från två- till fyrkombinationer på träning.
    – När man börjar med kombinationer är det viktigt att göra det enkelt så att man inte skrämmer ekipaget utan att självförtroendet byggs upp.

    Hon tycker att det oftast är enklare för ekipagen att hoppa en kombination med rättuppstående till oxer, framför allt inomhus eller på små utebanor då det kan vara kort anridning från väggen till kombinationen. Hon börjar också med ett språng mellan hindren, då tvåsprångskombinationerna ofta är lite svårare för mindre rutinerade ekipage. Det är lätt att hästarna hoppar i väg för långt på A-hindret och att det då blir ett för kort andrasprång till B-hindret.
    – Jag använder mig av normala avstånd i kombinationerna på träning för att underlätta och bygga förtroende. Först när ekipaget har mer rutin kan jag börja med att ha avstånd som är något kortare eller något längre för att träna mer teknik och styrka, förklarar Lotta Björe, som nästan alltid har med minst en kombination på sina träningar.

    Ovning1
    Tvåkombination Foto: Monique Zethraeus

    1. Tvåkombination

    Det är bra att träna kombinationer tidigt. Börja enkelt med låga hinder och normala avstånd, som hellre är något längre än för kort. För ett mer rutinerat ekipage är det nyttigt att träna på olika svårigheter som kan förekomma på tävling, till exempel att A-hindret är något högre än B-hindret och med olika typer av ifyllnader i både A- och B-hindret. Det är enklare att ha ifyllnaderna i insprånget eftersom hästen annars lätt kan titta mer på B-hindret och bli lite för försiktig.
    – Målet är alltid att hålla en jämn rytm med ett tempo som är anpassat för avståndet in i kombinationen. Det är också viktigt att rida rakt in och komma mitt på hindren, förklarar Lotta Björe.

    Ovning2
    Öka svårighetsgraden Foto: Monique Zethraeus

    2. Öka svårighetsgraden

    Genom att lägga ett hinder på relaterat avstånd före eller efter kombinationen blir det genast svårare. Ridning på rak linje från enkelhinder till kombination bör inte förekomma förrän tidigast i 1,30-klasser.
    – När vi börjar träna på relaterade avstånd in i kombinationen använder jag mig av böjt spår och fler galoppsprång så att det blir enklare att anpassa vägen och galoppen för att få en bra ridning in i kombinationen, förklarar Lotta Björe. Då hästarna oftast hoppar med lite mer fart ut ur en kombination blir avståndet lätt lite kortare till hindret efter och det gäller att hinna balansera upp hästen för att få en bra hoppning.

    Ovning-3
    Fyrkombination

    3. Fyrkombination

    Lotta Björe använder sig gärna av fyrkombinationer. Under vintern är det en bra styrke- och teknikträning för att förbereda hästarna inför tävlingarna. Men det är även en bra övning att använda sig av mitt i säsongen för att få tävlingshästen smidig och uppmärksam. Den här uppställningen använder hon sig av för mer rutinerade ekipage som minst hoppar 1,20-1,30-klasser. För mindre rutinerade ekipage har Lotta Björe lite längre avstånd och ett galoppsprång mellan varje hinder. Ryttaren måste jobba för att rida rakt in i kombinationen och behålla hästen mitt på varje hinder. Det gäller också att ha en bra egen balans så att du kan följa med hästen lagom mycket i språnget utan att störa den.

    Fakta

    Lotta Björe

    Lotta-bjore-6-210130-rt
    Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

    Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

    Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym