Sverige
1 juli 2019 12:57

Kostar miljarder att bygga bort alla spiltor

RapportDet skulle kosta mellan 1,5 och 3 miljarder att bygga om alla stall där hästar i dag står i spiltor. Det konstaterar Jordbruksverket i sin rapport till regeringen. I rapporten föreslår Jordbruksverket också hur lång övergångsperioden behöver vara.

Kostar miljarder att bygga bort alla spiltor
Det måste få ta tid att bygga bort spiltor och låta alla hästar få box eller hållas lösgående på annat sätt, konstaterar Jordbruksverket. (Arkivbild) Foto: Fredrik Jonsving

I dag presenterar Jordbruksverket sin rapport om konsekvenserna av att hålla alla djur lösgående. Rapporten är beställd av regeringen, och kopplad till den nya djurskyddslagen som trädde i kraft till 1 april.

När det gäller hästar utgår Jordbruksverket från att fem procent av alla hästar hålls i spilta – vilket skulle vara detsamma som 17 500 hästar. Att byta till lösgående system kan kosta mellan 40 000 och 288 000 kronor per häst, enligt siffror som Jordbruksverket fått från Svenska Ridsportförbundet, och sammantaget blir det mellan 1,5 och 3 miljarder kronor.

Jordbruksverket bedömer att hästhållare behöver tid på sig för att göra omställningen, för annars kan det medföra färre hästar på ridskolor och turridningsföretag, där de flesta spiltorna finns, samt höga investeringskostnader för djurhållarna.

”Enligt de uppgifter vi fått in kan det generellt förväntas att antalet hästar måste halveras vid en övergång från uppbundet till lösgående system i en byggnad med samma yta” skriver Jordbruksverket i rapporten.
”En sådan utveckling kan få negativa konsekvenser för föreningsverksamhet och fritidsverksamhet för ungdomar och riskerar att minska antalet tillgängliga ridtimmar i landet”.

Spiltor på 200 ridskolor

Jordbruksverket hänvisar till Svenska Ridsportförbundets uppgifter i sin rapport. SvRF har uppgett att över 200 ridskolor hade hästar i spilta 2018, att 60 ridskolor har ställt om till lösgående system under de senaste fem åren och att ytterligare 29 ridskolor planerar att göra motsvarande omställning under de närmaste fem åren.

Svenska Ridsportförbundet skrev i sitt remissvar att förbundet är positivt till att hästar ska hållas i box eller lösdrift, men vill ha en lång övergångsperiod, förslagsvis på åtta år, vilket är två mandatperioder. Det skulle ge kommunpolitikerna tid att hantera frågan om ridanläggningar som måste byggas om.

Minst tio år

Jordbruksverket skriver i sin rapport att många aktörer har angett att 10-15 år är en rimlig övergångstid. Ett alternativ kan vara att begära övergång till lösgående system på en gård den dag då nuvarande djurägare upphör med sin djurhållning, men det skulle medföra att omställningen kan ta längre tid.

Jordbruksverket tar också upp önskemål om bidrag till omställning, men konstaterar att det skulle slå orättvist eftersom många djurhållare redan har byggt om till lösgående djurhållning.

Gäller alla djurslag

Rapporten tar inte bara upp hästar i spilta, utan handlar till allra största delen om nötkreatur som hålls uppbundna. Kostnaden för att bygga om till lösgående djurhållning där beräknas till mellan 8 och 11 miljarder. Jordbruksverket menar att de ekonomiska effekterna skulle bli stora med en för kort övergångsperiod, och att många mjölkbönder då kan komma att avveckla sin verksamhet i stället för att bygga om.

Här finns Jordbruksverkets rapport

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden