Körning
10 augusti 2020 17:00
Ridsportplus

Krasch med ponny på rymmen följdes av seger

OmskakandeDet handlade om teamwork på högsta nivå när landslagskusken Marika Strömberg och lovande ungdomskusken Oliver Sternhag körde i Åstorp i helgen. Efter en rejäl krasch med Olivers ponny gick mor och son ut mot de tuffa hindren med Marikas ponnypar – och slog till med totalseger.

Krasch med ponny på rymmen följdes av seger
Marika Strömberg och Oliver Sternhag var modiga nog att ge sig ut på ännu en maratonsträcka efter den dramatiska olyckan som kunde ha slutat mycket värre än den gjorde. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vilken tävlingshelg de fick Team Mariline – Marika Strömberg, landslagskusk i parkörning ponny och Oliver Sternhag, lovande ungdomskusk med ponnyn Davinchi – i Åstorp.

Mor och son groomade åt varandra och när Oliver startade i hinderområdet hängde Marika med därbak.
– Som han körde och vilka bra tider han fick, säger Marika.

I Åstorps klassiska hinder runt en gammal ek kom dock katastrofen, vagnen krängde till, både groom och kusk for av och ponnyn tog tag och stack iväg – i full karriär på en parallellväg till bilvägen förbi tävlingsområdet. Färden fortsatte ner för en backe och in mot tävlingsstallar och camping. Innan ponnyn nådde dit blev han inmotad i ett av ridhusen på plats och där blev han också infångad.

Marika tog sig snabbt upp, Oliver blev kvar på marken där han fallit med sjukvårdare snabbt på plats. Men inget var som tur var brutet på någon av dem. Med ponnyn såg det värre ut, det var mycket blod och dramatik. Landslagsveterinären Barbro Olsson, som i vanlig ordning var på plats, sydde ihop såret fick stopp på blödningen.
– Det såg mycket värre ut än vad det faktiskt var, menade hon efteråt.
– Ponnyn är omplåstrad och prognosen är mycket god att han inte ska få några fysiska men efter den här olyckan. En vecka eller så i hagen så är han pigg igen.

Gav sig ut igen

Både Marika och Oliver var självklart mycket omskakade efteråt. De hade dessutom en tur kvar, Marikas start i den svåra klassen med sitt ponnypar.
– Jag kände mig helt tom efteråt, det var Oliver som bestämde att vi skulle på det igen. För att skingra alla tankar inte minst.

Så det gjorde de. Ut igen i den heta solen och mot de tuffa hindren. Och de vann. Inte bara maratonmomentet utan också totalsegern.

Efter alltihop var Marika helt slut. Kroppen värkte och hon hade plockat delar av vagnen lite överallt runt hindret.
– Nu kör vi hem och hoppas att ponnyn kommer över det här även mentalt så han vill vara i vagn igen. Vi ska hem och smälta det här alla tre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden