Sverige
1 juni 2020 06:20

Rekommenderar kastrering av utekatter

DjurskyddFrån och med den 15 juni bör katter som rör sig fritt utomhus vara kastrerade eller steriliserade. Annars måste ägaren kunna se till att det inte blir några kattungar på annat sätt. Detta enligt Jordbruksverkets nya föreskrifter.

Rekommenderar kastrering av utekatter
Jordbruksverket vill att landets kattägare ska ta bättre ansvar. Foto: Susanne Högdahl

Jordbruksverkets nya föreskrifter träder i kraft den 15 juni och ställer högre krav på kattägare. I föreskrifterna står det: ”Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för”. Vidare står det också: ”Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.”

Detta gäller även katter på bondgårdar och syftet är bland annat att stärka djurskyddet för hundar och katter. Jordbruksverket uppskattar att det i dagsläget finns omkring två miljoner hundar och katter i Sverige. Det skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden