Sverige
21 december 2021 17:20
Ridsportplus

Krav på vaccinationsbevis införs när hästfesten närmar sig

GHSKrav på vaccinationsbevis införs nu vid större sportevenemang med fler än 500 deltagare. Ridsport har pratat med GHS-generalen Tomas Torgersen om den planerade hästfesten i slutet av februari.

Krav på vaccinationsbevis införs när hästfesten närmar sig
Biljettförsäljningen till GHS är i full gång. Foto: Natalie Greppi/GHS

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Smittspridningen ökar återigen och från och med 23 december införs nya restriktioner. Det meddelade regeringen vid en presskonferens under tisdagen. De nya smittskyddsåtgärderna påverkar bland annat landets sportevenemang som nu får nya förhållningsorder enligt nedan:

  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.
   Källa: Folkhälsomyndigheten

  Folkhälsomyndigheten har även tagit fram tre nya scenarier där den nya virusvarianten omikron antas vara 25 procent mer smittsam än deltavarianten. Smittspridningens utveckling är kopplat till hur smittsam omikron visar sig vara och hur väl vaccinen skyddar mot den – samt hur väl vi lyckas hålla avstånd. I samtliga tre scenarier antas toppen för smittspridningen komma i januari.

  Regeringen betonade om och om igen att alla som kan ska vaccinera sig – och att de som är dubbelvaccinerade ska boka den tredje dosen så fort det bara går.

  GHS

  Gothenburg Horse Show hade smittskyddsrutinerna på plats för en publikfri upplaga i fjol när det omfattande utbrottet av EHV-1 fick Sveriges största tävling på fall. Efter tisdagens presskonferens drar det ihop sig igen, men den här gången är läget ett annat. Nu finns vaccinationsbevisen som redan testats av GotEvent, som arrangerar GHS på Scandinavium i Göteborg den 23-27 februari.

  – GotEvent har redan kört evenemang med vaccinationsbevis, och vi vet att vi klarar hanteringen, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.
  – Det tog mellan 8-10 sekunder längre tid per passage när man nyligen kollade legitimation och bevis vid en hockeymatch.

  Än så länge planeras det för fullt med stora shower som Disney On Ice och konsert med Molly Sandén samt ett flertal hockeymatcher på Scandinavium innan det är dags för hästfest.

  – Jag var och tog min tredje vaccindos igår, och det är ju precis det man vill just nu. Man vill att folk ska vaccinera sig, så att vi klarar av att hålla ordning på smittspridningen och avlasta vården, säger Tomas Torgersen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden