Sverige
22 oktober 2020 10:28
Ridsportplus

Krävde besked av ministern om gödselutredningens följder

OrosfrågaÄr det nu helt klart att övergödningsutredningens förslag och skrivningar angående hästsverige och dess näringar inte kommer att gå fram som konkreta förslag från regeringen? Den frågan ställde moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren till miljöminister Isabella Lövin. "Svaret jag fick är både tydligt och oroande", säger Cecilia Widegren.

Krävde besked av ministern om gödselutredningens följder
Miljöministern Isabella Lövin har svarat på en fråga om gödselutredningen från moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet och Carla Karlsson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I slutet av september sa miljöminister Isabella Lövin i en intervju i Sveriges Radio att de förslag och skrivningar som berör hästsektorn i den statliga övergödningsutredningen inte var något som regeringen föreslår eller planerar att gå fram med.

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren, som länge varit drivande inom hästpolitiken, ville veta om detta är vad som gäller, och ställde därför en skriftlig fråga till ministern.

I frågan beskriver hon hur hela hästsverige stannade upp när övergödningsutredningen presenterades i våras, och att hästbranschen pekades ut som den näring som behöver nya miljöregler för gödselhantering.
”Unga hästtjejer har fått höra att deras ridskola är i riskzonen för nedläggning, hästägare har varit uppgivna och hästföretagare har trott att de har stått vid ruinens brant. Därför är det viktigt att regeringen till riksdagen tydligt meddelar vad som gäller.”
”Är detta ännu en statlig utredning som arbetat på regeringens direktiv men som alltså inte ska komma till någon nytta utan har oroat så många, så mycket, för länge?”

Ministern har annan bild

Miljöminister Isabella Lövin skriver i sitt svar att hon inte delar den bild Cecilia Widegren har kring utredningens inriktning med fokus på hästnäringen, utan att utredningens förslag också berör flera andra sektorer.
”Dock inga konkreta förslag som rör hästnäringen, utan under rubriken vidare uppdrag och utredningsbehov föreslås att Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitet ska få i uppdrag att ta fram underlag. Därmed delar jag inte den ensidiga bilden att förslaget i utredningen skulle få drastiska negativa konsekvenser för hästnäringen”, skriver ministern.

Ser positivt på hästnäringen

Isabella Lövin slår än en gång fast att regeringen inte har föreslagit och inte planerar att gå fram med de råd eller de exempel som utredningen ger för hästnäringen.
”Utan att i detalj föregå den fortsatta behandlingen av utredningens betänkande, ser jag generellt positivt på det förbättringsarbete som pågår inom hästnäringen och på att det tas fram information och råd som kan hjälpa verksamheter i hästbranschen i sitt miljöarbete”, skriver ministern, som också skriver att hon ser positivt på den svenska hästnäringen som bidrar till såväl människors välmående som till en levande landsbygd.

− Svaret är tydligt, men ändå inte. Jag tycker tyvärr att det är lite både hängslen och livrem.

Känner fortsatt oro

Och det är tydligt att det är viktigt att hålla tummen i ögat på regeringen och fortsatta utredningar, säger Cecilia Widegren till Ridsport.

− Det är bra med beskedet att det inte kommer några konkreta förslag, men jag känner en fortsatt oro över att man ska fortsätta utreda, i stället för att sätta sig ner med hela hästverige och ta del av de goda exempel som finns kring övergödning och hur branschen själva jobbar med hållbarhet och klimatsmarta åtgärder.

Frågan och svaret finns på Riksdagens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden