Sverige
4 augusti 2020 19:22

Gödselutredningen sågas av hästnäringen

KritikNu samlar sig hästnäringen för att svara på den statliga utredningen om övergödning. Och beskedet är redan tydligt från bland annat HNS. Det mesta kommer att avstyrkas.

Gödselutredningen sågas av hästnäringen
Leriga hästhagar är en vanlig syn i Sverige. I utredningsmaterialet står det att max 10 procent av hagen bör vara söndertrampad. Foto: Roland Thunholm

Den statliga utredningen om övergödning, som Ridsport skrivit om vid ett antal tillfällen, har de senaste dagarna fått mycket uppmärksamhet i allmän media.

I utredningen beskrivs hästar och hästhållning som en faktor bakom övergödningen, något som mött skarpa reaktioner.

Den Facebookgrupp i protest mot utredningen som Ullrica Landmér startade för bara en dryg vecka sedan har närmare 16 000 medlemmar, och bland annat Göteborgs-Posten och Sveriges Radio har lyft fram hästsektorns reaktioner.

Nu förbereds också remissyttranden. Svenska Ridsportförbundet fick 3 000 svar på en enkät förbundet gjorde för att få en bild av hur hästhållningen ser ut på ridskolor och anläggningar.

Och nyligen har hästsektorns paraplyorganisation HNS, Hästnäringens nationella stiftelse, förklarat att man i sitt yttrande kommer att avstyrka majoriteten av det som utredningen föreslår om hästhållning, och i stället förespråka frivilliga aktiviteter och insatser istället för lagstiftning och ökad reglering.

HNS skriver sitt yttrande tillsammans med LRF Häst samt en rad andra organisationer i hästsektorn, och tar även emot synpunkter kring detta.

Alla remissyttranden ska vara inlämnade senast den 31 augusti.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden