Sverige
27 juli 2020 11:58
Ridsportplus

Protestgrupp mot eventuellt lagförslag om hagar bildad

HagarUllrica Landmér, Östads Säteri, har gått från ord till handling. I helgen startade hon en protestgrupp med namninsamling mot det eventuella lagförslaget om hästhagar på Facebook. "Min tanke är att det aldrig ens ska bli ett lagförslag," säger hon.

Protestgrupp mot eventuellt lagförslag om hagar bildad
Hur hästar hålls i hagar kan komma att regleras hårt. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i våras som en statlig utredning slog fast att Sveriges hästar bidrar till övergödningen och det måste till bestämmelser som reglerar hästhållningen.

Jag vill få så många påskrifter som möjligt. Ullrica Landmér om namninsamlingen.

Det handlar bland annat om att hästhagar inte får användas i mer än tio år, att maximalt tio procent av en hästhage får bestå av söndertrampad mark och hästtätheten i hagar inte bör överstiga 2–3 hästar per hektar.

Hästföretagaren Titti Jöngren är en av dem som har uttalat kritik till den statliga övergödningsutredningen, liksom Ridsports krönikör Niklas Jonsson.

Nu har har Ullrica Landmér, Östads Säteri utanför Alingsås, startat en protestgrupp mot det eventuella lagförslaget på Facebook.
– Min tanke är att det är viktigt att det aldrig ens blir ett lagförslag utan att vi protesterar redan nu, säger hon.

Ulricalandmer
Ullrica Landmér.

Gruppen bildades i helgen och hade redan på måndagens förmiddag nästan 1 400 medlemmar. Så här står det när det gäller gruppen: ”Kan vi få så många hästmänniskor som möjligt att samlas för att framföra protester mot det nya lagförslaget om våra hästars hagar? Går lagförslaget igenom är det döden för ffa större hästverksamheter. Att i Sverige klara av att hålla hästar i hagar där minst 80% av ytan är växtbeklätt och max 10% är upptrampat känns skrattretande.

Många läste kanske senaste artikeln i ridsport om att det inte direkt blivit ngt uppror mot detta lagförslag. Då är det dags. Vi hästmänniskor är duktiga på att gå samman och vara enade när det gäller. Självklart finns det väl ingen hästmänniska som tycker att våra älskade hästar ska stå i en liten ruta med lera upp till knäna men de nya lagförslaget är fullständigt orimligt om du har en större verksamhet utan miljoner att ösa in på att hårdgöra ytor.

Det är dags att stampa ner foten!!”

En namninsamling mot det eventuella lagförslaget är startad i anslutning till gruppen.
– Jag vill få så många påskrifter som möjligt och sedan ta det vidare mot politiker, säger Ullrica Landmér.

Här är protestgruppens sida på Facebook.

Fakta

Ur utredningen:

I den statliga övergödningsutredningen lyfts hästhållningen fram som problematisk ur övergödningssynpunkt. En orsak är att det saknas ekonomiska incitament för hästhållarna att ta hand om gödsel och mocka hagar, och därför krävs ett regelverk.

Utredningens förslag lyder: ”Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare.”

Men i utredningen kommer sedan beskrivningar av vad föreskrifterna bör innehålla.

  • Att gödsel måste samlas upp och hanteras på ett säkert sätt – alltså hagmockning.
  • Att många hästar inte får hållas på en liten yta.
  • Att hästar inte bör vistas intill diken och vattendrag.

I en bilaga finns en detaljerad åtgärdslista med följande innehåll:

  • Mark bör inte användas som hästhage i mer än 10 år eftersom ackumulationen av näringsämnen då blir för stor.
  • Hästtätheten i hagar bör inte överstiga två-tre hästar per hektar.
  • Hagar ska ha minst 80 procent intakt växttäcke,  10 procent kan ha ett förtunnat växttäcke, men inte mer än 10 procent bör vara söndertrampat.
Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden