Världen
25 juni 2018 15:47

Blomma gav utslag vid dopingtest

Giftigt ämneTvå hästar gav utslag på förbjudna ämnen när de dopingtestades förra året. Hästarna hade fått i sig den giftiga lökväxten Tidlösa via sitt hö, och nu har FEI fattat beslut i de två olika fallen.

Blomma gav utslag vid dopingtest
Höstkrokusen Tidlösa orsakade utslag vid dopingkontroll av två hästar. Foto: iStockphoto/Daniel Chetroni

FEI har meddelat besked i två fall där hästar vid dopingkontroll uppvisat ämnet demekolcin. Det gäller en tysk häst som testades vid ett en CCI1* i Österrike, och en libanesisk häst som testades vid en CSI3* i Nederländerna förra året.

Demekolcin fanns tidigare med på listan över ”Banned Substances”, alltså förbjudna ämnen som klassas som doping och i de fall som de hittas hos hästar blir den ansvariga personen omedelbart tillfälligt avstängd och hästen får startförbud i två månader. Men sedan 1 januari 2018 har Demelocin istället blivit klassat som ”Specified Substances”, och dessa ämnen är sådana som är mer lätta än andra för hästar att få i sig av misstag – detta utan att för den sakens skull vara mindre farliga än andra förbjudna ämnen.

Det finns inget känt användningsområde för demekolcin inom veterinärmedicinen, och de båda testade hästarna visade sig ha få i sig ämnet genom sitt hö som innehållit den giftiga lökväxten Tidlösa (Colchicum Autumnale). FEI har därför valt att ryttarna inte ska få något annat straff än den avstängning de fick från de tävlingar där testerna togs. Ryttarna har rätt att överklaga beslutet inom 21 dagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-