Krönika
13 november 2021 15:04

Krönikören: ”Jag efterfrågar ett mer påhittigt språkbruk”

Avelskrönika"Ganska" är ett synnerligen användbart svenskt ord, men icke desto mindre tycker Ridsports avelskrönikör Lena Nyström att det är skittråkigt. Lena reflekterar över Breedersveckan i dressyr, där hon efterfrågar ett mer påhittigt språkbruk hos domarna.

Krönikören: ”Jag efterfrågar ett mer påhittigt språkbruk”
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Breeders är över för i år – eller SWB Equestrian Weeks som det sedan några år benämns. I fälttävlan gifte sig i år evenemanget med R&B unghästchampionat samt SM, något som jag upplever föll väl ut, även om jag personligen inte var på plats.

Jag hoppas detta är ett koncept som är här för att stanna och att vi på sikt kan få till banor av mer internationellt stuk.

Jag hann inte besöka Flyinge alls under hoppveckan, varför jag helt och hållet kommer att fokusera på mina upplevelser under gångartsdagarna.

Negativt är sexträsket, det vill säga 6:or blandat med 6,5:or rakt igenom.

Det var en trevlig vecka med många fina ekipage och härligt entusiastiska och kompetenta domare med trevliga kommentarer.

Positivt är att de vågar ösa riktigt många poäng över något de verkligen gillar, i stil med vad som förekommer till exempel i vårt kära grannland. Negativt är sexträsket, det vill säga 6:or blandat med 6,5:or rakt igenom.

Vid denna typ av bedömning är det svårt att använda hela skalan, det är betydligt enklare i RENODLAD dressyrbedömning.

Jag vet att ”ganska” är ett alldeles synnerligen användbart svenskt ord, dock är det icke desto mindre skittråkigt! Här efterfrågar jag ett mer påhittigt språkbruk hos domarkollegiet, men jag måste säga att det kändes som om alla ansträngde sig för att vara så positiva som möjligt.

Sen är det ju en bedömningssport och alla kanske inte är hundraprocentigt överens med domarkollegiet hela tiden…

En sak som jag inte tyckte var så bra är att det blev nattarbete för de stackars 4-åringarna. Jag inser att att det sannolikt har med covid att göra att arrangören inte kunnat göra evenemanget en dag längre, men förstår trots detta inte varför de inte kunde lägga SWB Prospects på kvällen, i stället för att jaga ut de unga, inte speciellt utevana, individerna.

Jag VET att det är en besvärlig situation med Craafordhallen just nu, men jag hoppas verkligen att den återigen kommer att vara i full funktion nästa höst.

Personligen gillar jag idén med dressyrklasser på svår nivå, det drar hit såväl kompetenta ryttare som dito publik. Dock är det så att för att de internationella ryttarna ska strömma till och trivas, som planen är nästa år, måste det finnas närmare framridningsmöjligheter än vad fallet är just för tillfället. Jag VET att det är en besvärlig situation med Craafordhallen just nu, men jag hoppas verkligen att den återigen kommer att vara i full funktion nästa höst.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta unga Matilda Wilhelmsson, Yddinge-farm, som i år ridit in mina fälttävlansstammade djur på ett alldeles föredömligt sätt!

 

Tummenned
Diss

Jantelagen
Folks jantelagsinställning till arrangörer som tjänar pengar på att anordna tävlingar i fälttävlan. Det är sannolikt vad som krävs för att vi ska få banor som åtminstone börjar närma sig den utländska standarden!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden