Krönika
15 september 2021 21:03

Skönheten hos stona är för mig oslagbar

AvelskrönikaKan stona hävda sig mot hingstarna? Ja, självklart - till hundra procent menar Ridsports avelskörnikör Lena Nyström. Skönheten hos stona är för Lena oslagbar, vilket hon förmedlar när hon gör sin summering av årets unghäst-VM.

Skönheten hos stona är för mig oslagbar
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Då var unghäst-VM över för denna gången. Det ställs många frågor under ett sådant här mästerskap och jag ska försöka besvara dem så gott det går.

Varför tar inte fler svenskfödda hästar finalplatser i UVM? Den bistra sanningen är att vi ännu, trots ett fåtal initierade avlare, generellt inte har det hästmaterial som krävs för att få de där extremt höga poängen på de mer eller mindre renodlade gångartstävlingarna som detta faktiskt är.

Detsamma gäller vårt ryttarkapital, det är inte så många svenska ryttare som kan eller kanske vill få sina 5-6-åringar att röra sig som de bästa här. Jag vet att jag retar upp många med mina rader, men jag ser gärna debatten komma.

Jag vet att jag retar upp många med mina rader, men jag ser gärna debatten komma.

Kan stona hävda sig mot hingstarna? Till hundra procent, ja! Även domarna är människor, de är inte blinda för skönheten i ett sto som dansar i total harmoni med sin ryttare. För mig finns det dessutom inget vackrare! Hingstar i all ära med sin utstrålning och maskulinitet, men skönheten hos stona är för mig oslagbar.

Vilka blodslinjer gäller för närvarande ute i Europa? Ja, det är fortfarande mycket Fürstenball i alla årgångar och från många olika länder, något som i stor utsträckning kan tillskrivas hans höga ridbarhet.

Donkey Boy gjorde det bra här, majoriteten av hans avkommor gick till final med höga poäng. Ett helt gäng Sezuan-avkommor liksom For Romance-avkommor fanns med och även här känns det som om ridbarheten i de flesta fall ligger på topp.

Den sista och kanske svåraste frågan är om Helgstrand Dressage äger sporten. Ja och nej, skulle jag vilja svara. Hans ”headhunters” letar oavbrutet hästar i alla åldrar i de flesta av Europas länder, kapitalet för att köpa dem saknas ju verkligen inte. Dessutom knyter han otaliga skickliga ryttare och några tränare till sig, samtidigt som han sponsrar ett flertal stora evenemang. Men visst finns det andra väldigt fina hästar och duktiga ryttare, även andra hingststationer med jättefina hingstar, så utan konkurrens är han definitivt inte.

Måtte folk vaccinera sig så att vi på sikt kan bli kvitt denna farsot som plågat oss så länge!

Jag som brinner för avel och fina hästar njuter av evenemang som detta och jag längtar redan till Breeders om en knapp månad. Måtte folk vaccinera sig så att vi på sikt kan bli kvitt denna farsot som plågat oss så länge!

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta fantastiska Nina Känsälä och Helena Gunnarsson som verkligen tog hand om ryttarna som red för Sverige i Verden, de bidrog verkligen till positiv laganda.

Tummenned
Diss

Nättroll
Jag dissar alla nättroll som gnäller i sociala medier i stället för att agera genom att till exempel kontakta FEI!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden