Krönika
2 september 2022 18:58

Krönikören: Ryttarnas icke-tyckande i stora frågor är tondövt

Herning 2022Det var många som njöt av fantastisk sport i danska Herning. Detta samtidigt som mästerskapets huvudsponsor fortsätter att driva verksamhet i Ryssland. Kritiken har varit massiv från många håll, men vad tycker VM-ryttarna om det egentligen? Inte mycket, har det visat sig. Detta får Ridsports krönikör Annelie Frank att fundera på hur de internationella toppryttarna använder – eller inte använder – sina unika positioner att väcka olika frågor.

Krönikören: Ryttarnas icke-tyckande i stora frågor är tondövt
Huvudsponsorns namn syns överallt på VM-området, bland annat på bandaroller och funktionärernas fötter. Foto: Annelie Frank

Tänk om arrangörerna av VM i Herning hade känt att det var omöjligt att genomföra ett VM med en huvudsponsor som driver 250 butiker och har närmare 2 000 anställda i Ryssland.

Ni toppryttare har en unik plattform, enorma möjligheter att nå ut och påverka. Varför tar ni inte chansen?

Tänk om VM hade ställts in på grund av det.

Vilket otroligt starkt statement ridsporten hade kunnat göra mot Rysslands invasion av Ukraina. 

Tanken är hisnande. Och faktiskt nästan helt omöjlig att tänka sig.

Det var danska skojätten Ecco som var huvudsponsor för VM. Trots massiv kritik – och olikt många andra internationella företag – har Ecco valt att hålla sina 250 skobutiker med närmare 2 000 anställda öppna i Ryssland efter invasionen av Ukraina i februari.

Eccos officiella huvudargument är att de vill ta hand om sina anställda i Ryssland. I den ekvationen verkar det inte vara medräknat hur det går för Eccos övriga anställda runt om i världen nu när allt fler aktörer säger att de ska bojkotta Ecco på grund av agerandet i Ryssland.

VM-arrangörens huvudargument för att inte bryta sponsorsamarbetet med Ecco har varit att kontraktet inte går att bryta.

Så vi var många – inklusive undertecknad – som njöt av fantastisk sport i den danska solen, samtidigt som det tickade in skattepengar till ryska krigsmaskinen från huvudsponsorns verksamhet i landet. Samtidigt som pengar från Eccos försäljning i Ryssland finansierade världsmästerskapet. Eller nej förresten. Det kanske inte behövdes då Ecco har gått med miljardvinster i många år och ägarfamiljen Kasprzak är mångmiljardärer. Så det fanns förmodligen resurser att sponsra ett VM även utan inkomsterna från de ryska butikerna.

För många i den unga generationen är ett engagemang i en sport som drivs av smutsiga pengar omöjligt.

Jag pratade med flera ryttare och personer i teamen kring ryttarna om detta. Frågat vad de tycker om huvudsponsorns verksamhet i Ryssland. Svaren jag fick var mest i stil med ”nu ska vi fokusera på sporten” eller ”familjen Kasprzak är jättetrevlig och har gjort så mycket för ridsporten” eller ”det är komplicerat”.

Jag har också fått höra av ryttare att ”det spelar inte någon roll vad jag tycker, det är ju som det är”.

Men där har ni fel. Om ni visste hur stor roll det spelar vad ni tycker! Om ni visste hur mycket ni skulle kunna påverka opinion och driva olika frågor! Ni toppryttare har en unik plattform, enorma möjligheter att nå ut och påverka. Varför tar ni inte chansen? 

Även om dagens toppryttare och publik duckar för saker som det här kommer det en ny generation. För många i den unga generationen är frågor som mänskliga rättigheter viktiga. För många unga är ett engagemang i en sport som drivs av smutsiga pengar omöjligt.

Till sist: Jag förstår så klart att det oerhört komplext och svårt att ställa in ett arrangemang av den här storleken. Jag förstår också så klart att det är viktigt för ryttarna att vara med på ett VM och att de inte vill göra en personlig bojkott. Men jag kan inte förstå att de inte kan ha några åsikter om Eccos agerande, att de inte har reflekterat över det, att de inte ens tycker att det skaver litegrann. Situationen har ju varit välkänd och kritiserad i månader.

Om några av världens främsta ryttare skulle visa ett engagemang och stå för det offentligt så skulle det garanterat få genomslag. Och det skulle kanske till och med göra att en liknande situation kan undvikas i framtiden. Och då skulle mycket vara vunnet, även om det inte förändrade något vid VM i Herning. Att så många ryttare har icke-åsikter i så här stora frågor är förvånande och tondövt.

PS: Undertecknad har så klart inte pratat med ALLA VM-ryttare om huvudsponsorn, det kanske finns ryttare där ute som har tänkt igenom saker och ting på det sätt som efterlyses.

Detta är en krönika, åsikterna i den är skribentens egna. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden