Krönika
23 oktober 2021 14:31

Ledare: ”Svenska hästar duger åt de bästa”

Ledare"Den som letar föl utomlands kan fundera på om hen verkligen ska gå över ån efter vatten." Ridsports redaktionschef Lena Sellman funderar över utfallet av elitfölauktionerna, där många individer klubbades för låga priser - samtidigt som tunga namn också har handlat.

Ledare: ”Svenska hästar duger åt de bästa”
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Elitfölauktionerna är avslutade med ganska nedslående resultat. Som vanligt gick några föl för väldigt bra bud, men många av de andra, konstigt nog främst hoppföl, klubbades för sorgligt låga priser. Konstigt eftersom svenska hopphästar har gott rykte internationellt.

Det har varit köparens marknad, förlorarna är uppfödarna.

Jag förstår om många uppfödare är bedrövade. Flera av dem ropade säkert tillbaka sina guldägg, när de inte fick bud som motsvarar kvalitén på fölen. Ulrika Jacobs är en av dem och berättar om det på här på vår sajt.

Som Jacobs mycket riktigt påpekar kan inte SWB klandras för utfallet, så länge de skött sin del i auktionen och sett till att marknadsföra den på bästa sätt – och det har de, vad jag kunnat se.

Det som hänt sedan i fjol är att tillgången på onlineauktioner för föl har exploderat. På många av dem har fölen sålts för rätt mediokra priser, även om det naturligtvis funnits dyrgripar som sålts långt dyrare än de svenska fölen. Det har varit köparens marknad, förlorarna är uppfödarna.

Några ropar efter återinförande av auktion på plats på Flyinge och menar att stämningen – ofta starkt förknippad med alkoholhaltigt innehåll i glasen – är bättre för budgivningen. Andra vill ha en hybridauktion med bara några föl på plats och alla på nätet. Jag kan inte säga vilket som är bäst, men tycker illa om att hästar ”köps på fyllan” (och det kan så klart ske lika mycket hemma framför datorskärmen).

Svenska hästar duger – och de duger åt de bästa.

Men jag tycker att det finns ett ljus i auktionsmörkret. Tre tunga svenska namn handlade på årets auktioner: Lövsta stuteri, Rolf-Göran Bengtsson och Kristian von Krusenstierna. Det ligger ett starkt signalvärde i det. Svenska hästar duger – och de duger åt de bästa.

Lägg därtill att Helgstrands skickliga beridare Meike Lang köpte två dressyrföl (mer om det i Jacobs-intervjun här) så kan den som letar föl utomlands fundera på om hen verkligen ska gå över ån efter vatten?

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag hyllar världens bästa hoppryttare, Peder Fredricson, som målmedvetet äntligen gått i mål med att ligga etta på världsrankningen. Det är stort. Störst.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden