Avelsnyheter
13 oktober 2021 20:15
Ridsportplus

Ropade tillbaka föl för 160 000 kronor: ”Måste vara beredd att offra lite”

EfterspelUppfödaren Ulrika Jacobs hade med tre föl till SWB:s elitfölsauktion för dressyrstammade föl. Ett av fölen var ett av dem som klubbades för högst pris – samtidigt ropade hon själv tillbaka ett av sina föl för 160 000 kronor. Fölet är nu sålt till samma köpare som köpte ett av de andra fölen. Här berättar Ulrika Jacobs vad som hände och hur hon tänkte.

Ropade tillbaka föl för 160 000 kronor: ”Måste vara beredd att offra lite”
Stofölet Joohous ropades hem av uppfödaren Ulrika Jacobs. Foto: SWB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bäst betalt vid SWB:s auktion för dressyrstammade föl fick uppfödaren till hingstfölet Ebbot F (e Fortnite-Ehrenpreis NRW). Det var Eva Oa Gudmundsson som fick 30 500 euro, drygt 300 000 kronor, och köpare var Lövsta stuteri. Ett annat föl som gick för ett av de högsta buden var  hingstfölet Industrious (e Iron-Franklin) som såldes för drygt 200 000 kronor.

    Uppfödaren Ulrika Jacobs hade med ytterligare två föl, hingstfölet Quitous (e Quaterhit-Grand Galaxy Win) och stofölet Joohous (e Jovian-Floricello). Quitous klubbades för drygt 100 000 kronor medan Joohous ropades tillbaka för drygt 160 000 kronor. Nu är även stofölet sålt till samma köpare som budade hem Quitous. Tanken var dock inte att ropa tillbaka Joohous.
    – Jag ville få upp priset och blev lite väl modig, säger Ulrika Jacobs till Ridsport.

    – Jag hade fått ett ganska bra pris för ett av de andra fölen, där bjöd jag med upp till 155 000 kronor. Den landade på 200 000 kronor redan på torsdagen och sedan hände det inte så mycket, men jag visste att den skulle bli dyr. Den första hingsten bjöd jag med på upp till återropspriset. Jag vill inte ha kvar några hingstar eftersom jag har många avelsston och för liten areal för att ha både och, fortsätter Ulrika Jacobs

    – Jag hade alltså fått ett ganska bra pris för ett föl och ett lägre pris för det andra, och tänkte att jag skulle få upp priset lite till för stofölet.

    Ulrika Jacobs lade ett bud på 16 000 euro och där stannade budgivningen. Det var lite snopet, erkänner hon.
    – Jag fick lite hybris, helt enkelt. Samtidigt hade jag inte fått lika bra betalt för de andra om jag inte hade varit med och trissat upp priset.

    ”Ställde ärliga frågor”

    Att Ulrika Jacobs vågade ”gambla” med Joohous beror på att hon inte såg det som ett större nederlag att förlora.
    – Det är ett sto efter världsmästarhingsten, som är bärare av WFFS, men hon är inte bärare. Det är ett föl som det inte skulle göra mig något att behålla. Sedan blev det istället så att de som köpte den första hingsten (Quitous) ringde mig när auktionen var över, säger Ulrika Jacobs.

    Hon berättar att samma köpare visade intresse för alla tre fölen så fort kollektionen kom upp online, och att det kändes som en väldigt seriös köpare.
    – De ställde ärliga frågor och jag visste att ryttaren red på hög nivå, säger Ulrika Jacobs.

    Efter auktionen fick hon veta att köparen var Helgstrands beridare Meike Lang och hennes make Falk Gfrörer. Eftersom det var maken som hörde av sig innan kopplade hon först inte ihop honom med Meike Lang. Nu när hon vet att båda Quitous och Joohous ska till Tyskland och Meike Lang känns det extra bra.

    Photo-2021-10-13-16-56-07
    Quitous budades hem av Meike Lang och hennes man under auktionen. Foto: SWB
    Photo-2021-10-13-16-57-39
    Industrious såldes för drygt 200 000 kronor. Foto: SWB

    ”Måste vara beredd att offra lite”

    Huruvida hon tjänade på affären, då hon får punga ut med provisionen för återropet, vill hon dock inte avslöja.
    – Det har ingen med att göra, säger Ulrika Jacobs med ett skratt.

    – Så här är det. Du har ingen aning om vilka som köper eller vad man ska få, men i min hjärna har man ett pris. Den här hästen är värd 160 000 kronor för mig, och man måste nog vara beredd att offra lite pengar om man tycker det är för dåligt betalt. Jag har sålt andra föl innan auktionen för bra pris till bra ryttare, och jag kände att jag hade lite pengar över. Men i efterhand skulle jag kanske ha slutat vid 150 000 kronor, säger Ulrika Jacobs.

    Att SWB vid ett tidigare tillfälle fått kritik för att man uppmanat uppfödare att buda på sina egna föl för att få upp priserna har Ulrika Jacobs en tydlig åsikt om.
    – De fick kritik för att de skickade ett mejl om att man skulle buda, men här är det ingen som har sagt åt mig vad jag ska göra. Det är klart att man måste skapa ett intresse för sin egen häst, att jag lägger bud på mitt föl är inget som SWB förlorar på. Jag betalar provisionen oavsett. Däremot är det inget som SWB ska be uppfödarna att göra, eller förvänta sig att de gör.

    – Som uppfödare måste du vara med och bevaka dina intressen, det är ingen som gör det åt dig. Jag skulle aldrig anmäla mina hästar till en auktion om det inte fanns möjlighet att ropa tillbaka dem, säger Ulrika Jacobs.

    ”Inte SWB:s fel”

    Det känns inte oetiskt att vara med och trissa upp priset?
    – Nej. Man riskerar ju alltid att få betala provisioner och stå med en osåld häst. Och som jag sa, jag har ett högre pris som lägsta pris än utropspriset (4 000 euro). Är hästen mer värd för mig än för någon annan är det min rätt att ropa hem, likväl som jag kan neka en spekulant att köpa om jag säljer utanför auktionen.

    Att göra bittra inlägg på Facebook och klaga över dåliga priser har Ulrika Jacobs inte mycket till övers för.
    – Det är inte SWB:s fel att marknaden är dålig, säger hon.

    Från början var hon skeptisk till att sälja digitalt, nu tycker hon att det är ypperligt.
    – Vi hade tre hästar med till Breeders, hur skulle vi kunnat få med oss sex till?

    Hon är också väldigt nöjd med presentationsfilmerna på fölen, även om de hade kunnat vara mer som trailrarna som rullade på Breeders.
    – De hade jag kunnat stå och titta på en hel dag, det får inte bli för långrandigt.

    Till nästa gång har Ulrika Jacobs förslag på ännu ett nytt upplägg.
    – Jag tycker det vore häftigt om man gjorde en hybrid. Man tar dit 5-10 föl som man visar live och så har man resten på en storskärm emellan. Då blir det lite mer av en livehappening.

    Priser och uppgifter om auktionsfölen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden