Sverige
9 februari 2021 08:28

Kvarka hos nyanländ ponny

SmittaEn 4H-gård i Umeå kommun har fått in kvarkasmitta i stallet, då en nyinköpt ponny är konstaterad sjuk. I intilliggande län finns även misstanke om kvarka i flera stall.

Kvarka hos nyanländ ponny
Den kvarkasjuka ponnyn har nyligen kommit till gården. Foto: iStock

Det är Röbäcks 4H-gård i Umeå kommun som skriver på sin webb att de upptäckte varbölder mellan ganascherna på en ponny som nyligen kommit till stallet. Ponnyn ska inte ha haft hosta, snor eller feber, men efter provtagning har det konstaterats att den har kvarka.

Den sjuka ponnyn är isolerad, tillsammans med en annan ponny som varit i kontakt med den smittade. Denna ponnyn är fortfarande symptomfri, och inga andra hästar ska ha insjuknat, skriver klubben. Anläggningen är stängd för besökande hästar, och inga hästar får lämna gården.

Misstänkt kvarka i två kommuner

I intilliggande Västernorrlands län finns misstanke om kvarka i två stall, ett i Sundsvalls kommun och ett i Timrå kommun. Det rapporterar Smittoinfo.

SVA:s kvarkakarta

Så stoppar du kvarkasmittan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden