Veterinärt
11 januari 2022 10:36

Läkemedelsverket: ”Kvarkavaccinet stoppar inte smittspridning”

KvarkavaccinDet skyddar mot allvarlig sjukdom men stoppar inte smittspridning. I det här fallet handlar det dock inte om vaccin mot covid-19 utan om det nya kvarkavaccinet som snart finns ute på marknaden. SVT har i en rad inslag intervjuat en utredare på Läkemedelsverket och en veterinär – samt gjort ett nedslag hos en kvarkadrabbad ridklubb. Se inslagen här.

Läkemedelsverket: ”Kvarkavaccinet stoppar inte smittspridning”
Inom kort är det nya kvarkavaccinet här. Foto: Istock

Det hindrar hästen från att bli allvarligt sjuk men stoppar inte smittspridning. Det säger Fredrik Hultén, utredare på Läkemedelsverket, i ett av flera inslag som SVT har gjort om det nya kvarkavaccinet Strangvac. SVT har även pratat med en veterinär som svarar på frågor om vilka hästar som i första hand bör vaccineras, vaccinationsintervall och priset för vaccinet. Se alla inslagen längst ner.

SVT har även gjort ett nedslag hos Karlshamns Ridklubb som fick stänga efter ett kvarkautbrott för fem år sedan. På klubben välkomnar man vaccinet men avvaktar ändå vaccination tills man ser effekterna av vaccinet och hur andra klubbar gör.
– Vi hade två som var väldigt dåliga men nästan alla blev ju dåliga. Vi fick tänka på hygien och duscha efter varje stall, säger Charlotte Hjort som arbetar på klubben.

Se intervjun med Läkemedelsverkets utredare här.
Se intervjun med veterinären Pia Nilsson här.
Se inslaget från Karlshamns Ridklubb här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden