Veterinärt
11 november 2021 10:07

Kvarkavaccinet på marknaden före årsskiftet

SmittaTillverkningen av kvarkavaccinet Strangvac är i gång och planen är att de första doserna ska godkännas och frisläppas i tid för att starta försäljningen innan årsskiftet. Försäljningen kommer att starta i Sverige, skriver tillverkaren Intervacc i ett pressmeddelande.

Kvarkavaccinet på marknaden före årsskiftet
Före årsskiftet beräknas kvarkavaccinet vara ute på den svenska marknaden. Foto: iStock

Under sommaren och hösten har tillverkningen av kvarkavaccinet påbörjats inför lanseringen i Europa, skriver Andreas Andersson, vd för Intervacc, i pressmeddelandet.
”Vår plan är att de första doserna ska godkännas och frisläppas i tid för att starta försäljningen innan årsskiftet. För att säkerställa en säker och trygg lansering planerar vi att börja med försäljning i Sverige för att sedan rulla ut Strangvac i övriga Europa” skriver han också.

Pressmeddelandet kommer i samband med företagets delårsrapport för tredje kvartalet, där det framgår att nettoomsättningen under årets första nio månader 2021 uppgick till 4,2 miljoner kronor, vilket är något bättre än samma period 2020 (3,8). För tredje kvartalet 2021 uppgick omsättningen till 1,3 MSEK (1,2). De nya produkterna i distributionsportföljen har etablerats och bolaget kommer fortsatt att lansera fler produkter, främst på den svenska marknaden.

Sämre rörelseresultat

Rörelseresultatet för årets första nio månader 2021 uppgick till -20,6 MSEK vilket är 2,1 MSEK sämre jämfört med samma period 2020 (-18,5). Rörelseresultatet för tredje kvartalet 2021 uppgick till -8,3 MSEK vilket är 1,9 MSEK sämre jämfört med samma period 2020 (-6,4).

Det negativa rörelseresultatet förklaras huvudsakligen av att koncernen inte genererar tillräckliga medel från egna affärer inom distributions och laboratorieverksamheten för att finansiera verksamheten med vaccinutveckling, skriver företaget i pressmeddelandet.

Aktien på uppåtgående

Under tredje kvartalet 2021 har 5,5 MSEK investerats i utvecklingen av Strangvac (1,9) och för årets första nio månader är motsvarande investering 15,1 MSEK (7,8) vilket huvudsakligen beror på den regulatoriska fasen med ansökan om godkännande till Europeiska Läkemedelsverket, EMA. (Siffrorna inom parentes gäller 2020.)

På torsdagsmorgonen var värdet på Intervaccaktien 62 kronor och trenden var uppåtgående.

Se hela pressmeddelandet från Intervacc

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden