Veterinärt
17 augusti 2021 11:42
Ridsportplus

Svenska kvarkavaccinet godkänt – på marknaden i år

VaccinUnder många år har forskarna jobbat med att ta fram ett vaccin mot kvarka, och på måndagen fick det svenska bolaget Intervacc klartecken att börja marknadsföra sitt vaccin. Det innebär att hästar kan vaccineras redan i år, något som ses som glädjande för drabbade ridskolor - men det är också en ekonomisk fråga.

Svenska kvarkavaccinet godkänt – på marknaden i år
Vaccinet Strangvac släpps nu på den europeiska marknaden.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är EU-kommissionen som nu beviljat marknadsföringstillstånd för vaccinet Strangvac mot infektionssjukdomen kvarka hos hästar.

– Strangvac är det första svenska vaccinet inom djurhälsa att godkännas via EMAs centrala procedur och vi känner ett stort ansvar för att nu etablera en bred användning i syfte att förbättra hästars hälsa i hela EU, säger Andreas Andersson, VD på Intervacc, i ett pressmeddelande.

Vaccinet, som utvecklats av Intervacc tillsammans med forskare från Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet, kommer att ges intramuskulärt och innehåller inga levande smittämnen. I en intervju med Dalabygden säger Andreas Andersson att man räknar med att vaccinet ska finnas tillgängligt under 2021, och priset uppskattas till cirka 300 kronor per dos.

– Förmodligen behövs det mer än en vaccination per år, men vaccinationsschemat bestäms i samråd med EMA, säger Andreas Andersson till Dalabygden.

”Det är dyrt att få in kvarkan”

Disa Johannesson är ridskolechef på Trosa Ridsällskap, som drabbades hårt av kvarka 2015 – hälften av klubbens hästar insjuknade och en fick avlivas. Verksamheten fick hållas stängd under en hel termin, innan man kunde konstatera att man blivit av med smittan.

– Det är ju fantastiskt om de har fått fram ett vaccin som fungerar bra nu, kommenterar hon nyheten om att vaccinet nu släpps på marknaden.

– Sedan finns det ju alltid en ekonomisk aspekt när man har ridskola, hur mycket det kommer att kosta. Man funderar ju också på hur det ska användas, om det till exempel är så att man kommer att vaccinera alla importer. Och sedan hur effektivt vaccinet är, hur mycket det skyddar.

Kommer ni att avvakta med att vaccinera?
– Vi kommer nog höra oss för med andra branschkollegor och se hur de tänker göra, det är många ridskolor som har drabbats av kvarka den senaste tiden efter att ha köpt in hästar. Det är så lätt hänt att man får in smittan, säger Disa Johannesson och fortsätter:

– Det är verkligen ett framsteg att det kommer ett vaccin nu, det blir spännande att följa och se om det passar verksamheten och ekonomin – men det är väldigt dyrt att få kvarka så det kan absolut vara värt att vaccinera i förebyggande syfte.

Hur har ni klarat er efter det stora kvarkautbrottet 2015?
– Tack och lov har vi klarat ridskoledelen från fler smittor. Vi är lite bättre rustade nu med bättre rutiner, vi har lärt oss mycket och kan på en halvtimme ställa om allting om en häst blir sjuk.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden