Körning
24 augusti 2019 10:20

Laddar för tävling på Malmös riviera

CitykörningDet börjar dra ihop sig ordentligt. Om några få veckor är det dags för körtävling på Malmös riviera - Ribersborg. Internationella ekipage såväl som nationella ekipage kommer till start.

Laddar för tävling på Malmös riviera
Stranden vid Ribersborg i Malmö ska snart åter tas i bruk för en hästtävling. Nu är det sportkörning som gäller. Foto: WDNet/Istock

Banor i Sveriges vackraste hästtävlingsområde har man redan, men alla de andra tusen sakerna ska också fixas och vara klara när första hästlastbilen rullar in. Fredag 6 september inleds Malmö City Horsedriving, ett evenemang som på sikt kan bli något riktigt stort.

Ridsport fångade in två i arrangörstoppen på klassiska ”Kallis” i Malmö.
− Ingenting får gå fel, menar Camilla Kvist, resultatansvarig i sekretariatet, som berättar att först att anmäla till de internationella klasserna var ett starkt norskt gäng – åtta ekipage.

När den ordinarie anmälningstiden nyligen gick ut fanns 68 ekipage anmälda, såväl enbet som par, ponny och häst fördelade på de olika klasserna. Nu är det skarpt läge för arrangörerna med Pia Petersson, Ulla Herner, Bertil Sjödin, Camilla Kvist med flera som vill göra en riktigt bra tävling, nästan mitt i stan.

− I vår facebookgrupp är vi snart niohundra medlemmar, berättar Pia Petersson. Det skulle vara ett extra bra läge om vi spränger tusenvallen före första start.

Intresset för sportkörning på det här området har varit stort ända sedan tävlingsledningsgänget avslöjade vad det var de höll på med. De som inte ska köra själva av olika anledningar kommer till Ribban som funktionärer och som publik – ”hangarounds” för att citera Pia Petersson.

Planer för framtiden

Årets tävling blir också lite av en uppvisning av vad man kan åstadkomma. Pia och övriga har stora planer för framtiden när det gäller sportkörning på Ribban. Här talar vi stora mästerskap.

Men först ska årets tävling klaras av och publiken får möta allt från de små ekipagen med A-ponny till de stora hästarna med minst SM-status.

190822 Ribban Foto EÖ Wb
Pia Petersson och Camilla Kvist i arrangörsgruppen för sportkörning på Ribersborg i Malmö är på väg att räkna ner till första start på Malmö City Horsedriving. Foto: Eva Österlund

Fyrspann visar upp sig

Att ha en klass med fyrspann är varje arrangörs dröm. Den här gången blir det inte så, spannen har precis avverkat ett Europamästerskap. Men Sveriges mest framgångsrika spannkusk just nu, Fredrik Persson, har lovat att dyka upp på Ribban med sina hästar. För att en intresserad publik ska kunna få ta en närmare titt och kanske prata tävling med Fredrik och hans team.

Tre domare håller koll på alla övningar på banorna. Det är Jaap Boom, från Nederländerna, Jacob Bendtsen från Danmark och Nicke Pålsson från Sverige.

Karin Bratten Hill är före detta parkusk, på Ribban basar hon över alla funktionärer. Många vill vara med och hjälpa till, planen är att alla funktionärer ska ha en riktigt bra placering och en lite mindre bra. För att även de ska kunna följa tävlingarna.

Hindren skapas

Banbyggaren heter Kim Andreassen och kommer från Danmark. Minst sex hinder håller på att skapas på den delen av tävlingsområdet som ligger mot hundrastplatsen och västra hamnen. Nu pratar vi alltså maratonhinder. Dressyrkörning och den avslutande precisionskörningen går på de permanenta banor som ligger i närheten av rugbybanorna. Show blir det också och en hel del utställare har också hittat till Ribban.

Tanken på att ordna en större körtävling här har funnits länge, redan när det var förstklassig fälttävlan som avgjordes här.
− Ta sporten till publiken, menar Pia Pettersson. En gammal god tanke.

Första helgen i september är det dags. Då är det upp till bevis om just sportkörning är något för storstadspubliken.
− Det är i alla fall fantastiskt roligt att arbeta med det här, avslutar både Pia och Camilla.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden