Sverige
29 december 2020 06:20

Lagrade hästgödsel på marken – får böter

ÖvergödningEn hästhållare i Halland döms för miljöbrott och får böta 25 000 kronor, efter att han lagt hästgödsel direkt på mark, som var vattensjuk. Därmed fanns det risk för en övergödningseffekt, skriver tingsrätten i domen.

Lagrade hästgödsel på marken – får böter
Hästgödsel blandat med halm. Foto: iStock

Det var 2017 som kommunens miljöinspektör besökte gården och upptäckte att stora mängder hästgödsel förvarades direkt på marken i ett skogsområde. Uppskattningsvis handlade de om 350 kubikmeter hästgödsel, som skulle ha legat på marken under ett års tid.

Den travtränare som bedrev verksamhet på gården ska också ha uppgett att det var hästgödsel som förvarades där, men i senare förhör sade han att det rörde sig om otjänlig halm.

Tingsrätten valde att tro på miljöinspektören, och de bilder som fanns på högarna, och dömer travtränaren till 25 000 kronor i företagsbot för miljöbrott.

Tingsrätten skriver att det framgår av utredningen att marken där hästgödseln förvarades var vattensjuk. Därmed fanns det ”en risk för att hästgödseln genom urlakning av kväve och fosfor skulle orsaka en övergödningseffekt som var skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte hade haft ringa betydelse”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden