Hoppning
21 juni 2022 14:15

Landslagsryttare fast för dopning

DopningsfallHolländske landslagsryttaren Bart Bles skulle ha ridit i GCL-laget Hamburg Giants i Stockholm i helgen. Nu står det klart att han har ertappats med en förbjuden substans i blodet.

Landslagsryttare fast för dopning
Bart Bles (t h) har ridit i Hamburg Giants sedan 2019. Linda Heed kom in i laget den här säsongen. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Den holländske landslagsryttaren Bart Bles, som bland annat var EM-reserv i Göteborg 2017 och är en av ryttarprofilerna i GCT och GCL, har ertappats med dopning i samband med de holländska mästerskapen i april. Holländaren rider i Hamburg Giants, där bland andra den svenska landslagsryttaren Linda Heed ingår, och skulle ha ridit i laget Hamburg Giants i Stockholm.

– Jag rycktes med vid en utekväll. Det var otroligt dumt och jag ångrar mig djupt. Jag har svikit hela mitt team och det här skulle aldrig ha hänt, säger Bart Bles i ett pressmeddelande från det holländska ridsportförbundet (KNHS).

Flera konsekvenser

Resultaten från de holländska mästerskapen är därmed ogiltigförklarade och Bart Bles blir av med sin silvermedalj. Istället kliver Sanne Thijssen upp ett steg och föräras silvret medan Jur Vrieling plötsligt vunnit brons. Guldet gick till Willem Greve.

Bart Bles kommer inte heller att rida i Aachen den 28 juni-3 juli, vilket han var uttagen till. Han ersätts av Jack Ansems i det holländska laget.

Det holländska ridsportförbundet stängde omedelbart av Bles i samband med att det positiva resultatet blivit känt. Avstängningens varaktighet och eventuellt andra konsekvenser kommer att bestämmas vid ett senare tillfälle.

Bart Bles hästägare och sponsor SF Equestrian har också gått ut med ett uttalande där man pausar samarbetet med toppryttaren. ”SF Equestrian har en strikt nolltolerans”, skriver sponsorn.

Bart Bles är rankad som nummer 74 på världsrankningen och ligger just nu på elfte plats på GCT-rankningen, efter att ha deltagit i fem deltävlingar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden