Sverige
10 januari 2022 15:10

Länen med flest och minst antal registrerade hästar

SiffrorNyligen konstaterades att endast en tredjedel av Sveriges hästar hittills är registrerade i Jordbruksverkets nya anläggningsregister - ett register som kommit till efter införandet av en ny EU-lag under hösten. Det finns stora skillnader mellan länen i hur stor andel hästar som är registrerade.

Länen med flest och minst antal registrerade hästar
En stor andel av landets hästar är ännu inte registrerade - hur ser det ut i ditt län? Foto: iStock

Grundtanken var att samtliga hästar i Sverige skulle ha registrerats på en anläggning den 1 oktober 2021, då den nya EU-lagen infördes. Det har dock varit stora problem kring registreringen och systemet – tre månader efter införandet är endast en tredjedel av landets hästar registrerade.

Tidningen ATL har tittat närmare på vilka län som är bäst respektive sämst på att registrera sina hästar, och kan konstatera att det skiljer sig en hel del mellan länen – bäst i landet på att registrera hästar är Sörmland, som har registrerat 48 procent av alla hästar.

Kronobergs län tar jumboplatsen längst ner på listan, med 19 procent av länets hästar registrerade.

Länen som har registrerat flest hästar:

Sörmland: 48 procent
Västernorrland: 42 procent
Västmanlands län: 38 procent

Länen som har registrerat minst antal hästar:

Kronobergs län: 19 procent
Västerbottens län: 21 procent
Dalarnas län: 21 procent

Läs mer och se hela listorna hos ATL

Information från ATL om hur man räknade:

ATL har låtit Jordbruksverket ta fram antalet hästar i det nya anläggningsregistret per län och jämfört dem med siffrorna från Jordbruksverkets hästskattning 2016. Då uppskattades antal hästar i Sverige till 355 500. I början på januari hade 106 000 hästar eller 30 procent av alla hästar registrerats i Jordbruksverkets nya anläggningsregister.

Antal platser med hästar uppskattades till 76 800 i Jordbruksverkets hästräkning 2016. I början på januari hade 27 800 hästanläggningar registrerats i det nya anläggningsregistret. Det motsvarar 36 procent av alla anläggningar jämfört med 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden