Sverige
4 januari 2022 15:45

Stor frustration kring registreringsproblemen

FrustrationKänslorna svallar höga och argumenten haglar åt båda hållen. Detta efter nyheten om att endast en tredjedel av Sveriges hästar blivit registrerade på en anläggning. Läs några av reaktionerna här och lyssna på P4 Gotlands inslag, där hästägare uttrycker sin frustration.

Stor frustration kring registreringsproblemen
Registreringskravet är en minst sagt en källa till frustration. Foto: Istock

Enligt ny EU-lagstiftning ska alla hästar vara registrerade på en anläggning från och med oktober 2021. Detta för att underlätta smittspårning vid eventuella hästsjukdomar. Men av närmare 350 000 hästar har bara en tredjedel blivit registrerade, vilket Ridsport skrev om under måndagen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när många läsare delade med sig av sin frustration över systemet och bristen på information. Det var också flera som argumenterade åt andra hållet. Se några av läsarreaktionerna längre ner. P4 Gotland har pratat med flera hästägare som haft problem med att registrera – lyssna här under.

Här är några av kommentarerna på Ridsports Facebooksida:

”Var ute i tid och skulle registrera adressen. Fick besked om att det var 4 veckors handläggningstid. Har inte hört ett pip sedan dess. Uselt!”

”Jordbruksverket har inte skickat ut någon som helst info till mig trots att gården är registrerad och godkänd sedan länge. Så jag är inte ett dugg förvånad över att det är så många oregistrerade hästar.”

”Jag har ställt frågan till JV och de anser att har man djur så ska man själv hålla sig uppdaterad om regelverket och t ex besöka deras sida regelbundet.”

”Hade inga problem att registrera 20 egna och inackorderade hästar av olika åldrar och raser. Men man behöver läsa innantill och följa instruktionerna. Jag tycker att det är lite komiskt att folk tycker att det är konstigt att de inte har fått direkt info från JV och därför tycker att de inte behöver bry sig om att registrera sig. Hur ska JV veta vart de ska skicka info? De är är ju inte registrerade!”

”Ena hästen är omöjlig att registrera, har UELN men det funkar inte ändå, har gett upp, kräver att Jordbruksverket ersätter mig om jag ska lägga all min tid på detta.”

”Våra är registrerade sedan länge. Men jag fick en påminnelse om att komplettera, och den kompletteringen gällde det att svara på om jag tänkte importera hästar.”

”Äger man ett djur får man nog acceptera att man behöver ta litet egna initiativ för att hålla sig uppdaterad på vad som gäller.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden